Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Banskobystrický kraj

Jedlo z reštaurácie v Banskej Bystrici spôsobilo zdravotné problémy

Ilustračné foto. Foto: Teraz.sk

K epidémii gastroenteritídy došlo u šiestich ľudí, ktorí konzumovali stravu v spoločnej reštaurácii v meste Banská Bystrica.

Banská Bystrica 3. júna (TASR) – Gastroenteritídu u šiestich dospelých osôb, ktoré konzumovali stravu v reštaurácii, a tiež výskyt kliešťovej encefalitídy zo salaša v Banskobystrickom okrese zaznamenal tento týždeň Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici.

Ako dnes TASR informovala Mária Tolnayová, k epidémii gastroenteritídy došlo u šiestich ľudí, ktorí konzumovali stravu v spoločnej reštaurácii v meste Banská Bystrica.

"Jeden pacient bol hospitalizovaný. V etiológii sa jedenkrát potvrdil Norwalk vírus, štyrikrát bolo kultivačné vyšetrenie negatívne a jeden pacient nebol vyšetrený, lebo nenavštívil lekára," konštatovala Tolnayová. V reštauračnom zariadení zabezpečili výkon štátneho zdravotného dozoru a vykonali aj potrebné epidemiologické opatrenia.

Banskobystrický RÚVZ hlási tiež epidemický výskyt kliešťovej encefalitídy u dospelých osôb v okrese Banská Bystrica.

"Do dnešného dňa máme hlásených osem prípadov. V štyroch bol zistený spoločný faktor prenosu nákazy, a to konzum ovčieho syra zo salaša, kde bola zakázaná výroba a predaj výrobkov. Na salaši sa uskutočňuje vyšetrovanie mlieka i oviec v spolupráci s Regionálnou veterinárnou a potravinovou správou," zdôraznila Tolnayová s tým, že štyria pacienti majú v anamnéze jedenkrát zaklieštenie a tri razy konzum rôznych salašníckych výrobkov z rôznych zdrojov.

Sedem pacientov museli hospitalizovať, troch z nich s ťažkým klinickým priebehom ochorenia. V epidemickom vyšetrovaní odborníci RÚVZ pokračujú.