Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Banskobystrický kraj

V Jelšave chystajú obnovu lesíka zničeného imisiami

Brigádu na obnovu imisiami zničeného lesíka Hradovisko v Jelšave plánuje miestna samospráva už 5. apríla 2014. V katastrálnych mapách je kopec Hradovisko označený ako les. V skutočnosti celá plocha pre nepriaznivé podmienky pripomína mesačnú krajinu. Pôda a stromy boli desaťročia vystavované imisiám z neďalekých baní. Stromy pôjdu nad miestny cintorín sadiť dobrovoľníci z mesta. Na snímke v pozadí imisiami zničený lesík Hradovisko v Jelšave, v popredí cintorín. Foto: TASR/Ján Siman,

Stromy pôjdu nad miestny cintorín sadiť dobrovoľníci z mesta.

Jelšava 23. marca (TASR) - Brigádu na obnovu imisiami zničeného lesíka Hradovisko v Jelšave plánuje miestna samospráva už 5. apríla. Pôvodne chceli dobrovoľnícku akciu robiť až na Deň Zeme (22. 4.), klimatické podmienky ich však prinútili termín urýchliť. Ako pre TASR povedal primátor Jelšavy Milan Kolesár, na kopec chcú vysadiť 1000 sadeníc agátu na ploche približne desať hektárov.

V katastrálnych mapách je kopec Hradovisko označený ako les. V skutočnosti celá plocha pre nepriaznivé podmienky pripomína mesačnú krajinu. Pôda a stromy boli desaťročia vystavované imisiám z neďalekých baní. "Pred časom nám príroda ukázala, že sa tam podmienky zlepšili. Kde-tu je vidieť prvé pionierske stromy. Uchytili sa agáty, hraby a miestami aj brezy. Chceli sme tomu trochu pomôcť a mali sme pripravený projekt na čerpanie financií z eurofondov. Politika štátu sa však v tomto zmenila, čo nás mrzí, pretože v takom prípade by sme mohli počítať aj s pomocou našich partnerov v magnezitke. Teraz sme sa rozhodli, že ďalej čakať nebudeme. Máme 1000 sadeníc agátu, hasiči pomôžu s vodou a evanjelická cirkev nám venuje trus netopierov z kostola," povedal Kolesár.

Stromy pôjdu nad miestny cintorín sadiť dobrovoľníci z mesta. "Pravidelne chodím na výročné schôdze všetkých organizácií, ktoré sú nejakým spôsobom spojené s mestom. Predniesol som túto prosbu a bol som skutočne milo prekvapený, koľko ochotných ľudí sa prihlásilo. Ostáva len dúfať, že 5. apríla skutočne prídu a podarí sa nám vrátiť les tam, kde je aj na papieri," doplnil primátor Jelšavy.