Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Banskobystrický kraj

KDH oznámilo svojho kandidáta na primátora, je ním Peter Lačný

Ako dnes informoval Peter Muránsky, poslanec Národnej rady SR a predseda Krajskej rady KDH v Banskej Bystrici, do volieb postavia svojho kandidáta na primátora Petra Lačného.

Banská Bystrica 5. septembra (TASR) – Šumy okolo KDH v Banskej Bystrici a jeho postupu v novembrových komunálnych voľbách sa skončili. Ako dnes informoval Peter Muránsky, poslanec Národnej rady SR a predseda Krajskej rady KDH v Banskej Bystrici, do volieb postavia svojho kandidáta na primátora Petra Lačného.

"Po určitých šumoch, že KDH v Banskej Bystrici by mohlo vo voľbách primátora podporiť kandidáta Jána Noska, ktorého oznámila strana Smer-SD, chcem tieto šumy vyvrátiť a potvrdiť, že KDH ponúka alternatívu v komunálnej politike v Banskej Bystrici a stavia svojho kandidáta," uviedol na tlačovej besede Muránsky.

Konštatoval, že riaditeľa Detskej fakultnej nemocnice a kandidáta Jána Noska si ako človeka vážia, ale ich podpory sa nedočká. "Hókusov-pókusov s rôznymi novými tvárami a politikmi, či už na celoštátnej úrovni, župnej alebo komunálnej, bolo dosť. Banská Bystrica potrebuje skúseného človeka a takým je Peter Lačný," dodal Muránsky.

Lačný pôsobil ako prednosta Okresného úradu v Banskej Bystrici, bol aj viceprimátorom a niekoľkonásobným mestským a krajským poslancom.

O podpore svojho kandidáta KDH v súčasnosti rokuje najmä so stranami SDKÚ-DS a NOVA. Hnutie je otvorené aj ďalším politickým subjektom, ale ako zdôraznil Muránsky, "od stredu napravo".

Podľa kandidáta Petra Lačného jeho nomináciu schválila Celoslovenská rada KDH ako najvyšší orgán, čo je pre neho veľký záväzok.

Lačný vylúčil, že tesne pred voľbami by mohlo dôjsť ku koaličnej spolupráci so stranou Smer-SD. "Máme mandát na rokovanie s pravicovými stranami, nemáme mandát na rokovanie so stranou Smer-SD," vysvetlil.

Na otázku TASR, či sa KDH neobáva trieštenia politických síl, čo bol jeden z argumentov strany Smer-SD v Banskej Bystrici, prečo podporujú nezávislého kandidáta Noska, Muránsky reagoval slovami: "Trošku s humorom poviem, viete, z čoho sú tie najväčšie obavy? Nie z trieštenia politických síl, ale že niekto prehrá po druhý raz." Narážal tým na prehraté vlaňajšie voľby v Banskobystrickom samosprávnom kraji, keď kandidát Smeru-SD Vladimír Maňka sa nestal predsedom kraja.