Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Banskobystrický kraj

Primátorom B. Bystrice chce byť aj riaditeľ kúpeľov Brusno

Volebná urna vo volebnej miestnosti v 1. kole volieb do orgánov samosprávnych krajov, 9. novembra 2013 v Trebišove. Foto: TASR/Roman Hanc

Štefan Hrčka by chcel využiť skúsenosti z podnikateľského prostredia.

Banská Bystrica 13. októbra (TASR) - Investície do ľahkého priemyslu, väčší prílev zahraničných turistov do mesta a lepšia podpora kultúry a športu - to sú základné priority, ktoré v podobe piatich P predstavil na dnešnej tlačovej konferencii v Banskej Bystrici kandidát na primátora Štefan Hrčka.

"Keďže prichádzam z podnikateľského prostredia, chcel by som svoje dlhoročné skúsenosti a kontakty so zahraničím premeniť na nové pracovné miesta a pritiahnuť k nám nielen turistov z tradičných destinácií, ale napríklad aj z Ruska, Číny alebo arabského sveta," uviedol Hrčka.

Rozvoj mesta vidí najmä v zlepšení dopravnej infraštruktúry, v budovaní parkovísk a cyklotrás. "Tržby z parkovania by mali prúdiť priamo do mestskej pokladnice," zdôraznil.

Rozvíjať by však chcel aj oblasť kultúry a športu, a to podporou viacerých druhov športov a opätovným prinavrátením banskobystrického domu kultúry pod mesto. Chcel by zaviesť tiež Turistickú kartu mesta či Kartu Banskobystričana.

Občanom by mala všemožne pomáhať profesionálna radnica, kde by podľa Hrčku mali pracovať ľudia nie podľa straníckych tričiek, ale skutoční špecialisti v danej oblasti. "Navyše, prerozdelením dvakrát 500 eur z primátorského platu chcem pomôcť občanom v núdzi," pripomenul.

Hrčka, ktorý práve dnes oslavuje svoje 41. narodeniny, je rodený Banskobystričan. Už desať rokov pracuje v Kúpeľoch Brusno, kde je v súčasnosti generálny riaditeľ.

V Banskej Bystrici kandiduje za primátora celkom 15 ľudí. Okrem Hrčku, ktorý je nezávislý, sú to ešte 60-ročný manažér Pavol Bielik, 46-ročný primátor Peter Gogola, 53-ročný riaditeľ detskej fakultnej nemocnice Ján Nosko, 42-ročný mediátor Ľubomír Piterka, 54-ročná manažérka Janka Slaná, 57-ročný režisér, scenárista, manažér Igor Šimeg a 61-ročná dôchodkyňa Jarmila Výrostková (všetci kandidujú ako nezávislí).

Straníckymi nominantmi sú 68-ročný podnikateľ Pavel Čupka za Hnutie za demokratické Slovensko, 36-ročný riaditeľ spoločnosti Ľubomír Hadvičák za stranu TIP, 48-ročný manažér Miroslav Ivan za stranu Sloboda a Solidarita, 45-ročný vysokoškolský pedagóg Marian Korytiak za Sieť, 58-ročný stavebný inžinier Peter Lačný za koalíciu Kresťanskodemokratického hnutia so stranou NOVA, 57-ročný advokát Peter Múkera za Demokratickú občiansku stranu a 56-ročný znalec lesníctva Jozef Sásik za Slovenskú ľudovú stranu.