Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Banskobystrický kraj

V kostole Sedembolestnej Panny Márie v Žiari vysvätia novú kaplnku

V Kostole Sedembolestnej Panny Márie v Žiari nad Hronom vysvätia v najbližšom čase novú kaplnku s Božím hrobom. Foto: TASR/Jana Vodnáková

Kaplnka bude verejnosti prístupná nonstop, čo miestneho farára veľmi teší.

Žiar nad Hronom 26. decembra (TASR) - V Kostole Sedembolestnej Panny Márie v Žiari nad Hronom vysvätia v najbližšom čase novú kaplnku s Božím hrobom. Kaplnku zasvätenú Panne Márii sa miestnej farnosti podarilo zrealizovať za pomoci dotácie od mesta vo výške 5000 eur a darov od veriacich.

"Boží hrob býva v každom katolíckom kostole. Tento kostol je nový a Boží hrob sme tu nemali, takže sme improvizovali a každý rok sa staval z kameňov," priblížil miestny farár Ján Kuneš. Keď sa na neho na jar tohto roka obrátil manželský pár, ktorý chcel podarovať miestnym veriacim sochu Panny Márie, skrsla mu myšlienka oba nápady prepojiť. V bočnej časti kostola sa tak rozhodli vybudovať kaplnku Panny Márie, ktorá stojí pri otvorenom hrobe. Tvorí ju drevená socha Márie v životnej veľkosti stojaca nad hrobom z kameňa. Ten pochádza z Angoly a Talianska.

Kaplnka bude verejnosti prístupná nonstop, čo miestneho farára veľmi teší. Spomína, že keď žil v zahraničí, kostoly tam bývali prístupné a otvorené pre ľudí aj počas bežných dní. Žiarsky kostol je však z bezpečnostných dôvodov cez deň zamknutý. "Veľmi som túžil, aby bol kostol nejakým spôsobom sprístupnený pre ľudí, lebo veľa ľudí sa tu modlieva a niekoľkokrát denne tu nájdem ľudí, ktorí stoja v predsieni kostola a modlia sa," podotkol Kuneš.