Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Banskobystrický kraj

Kotleba sa sporí s poslancami o rekonštrukcii sociálnych zariadení

Na snímke Marian Kotleba (ĽSNS). Vpravo je jeho spolupracovník a stranícky kolega Miroslav Belička. Foto: TASR/Dušan Hein

Krajskí poslanci z klubu SMER-SD, KDH zvažujú podať na predsedu BBSK trestné oznámenie - nepodpísaním zmluvy údajne pripravil kraj o milióny eur. Vedenie župy dnes uviedlo svoj pohľad na problém.

Banská Bystrica 8. októbra (TASR) – Vedenie Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) sa nebude vyjadrovať k trestnému oznámeniu, ktoré krajskí poslanci z klubu SMER-SD, KDH zvažujú podať na predsedu BBSK Mariana Kotlebu. TASR o tom informoval hovorca kraja Miroslav Belička. "Neprináleží mi vyjadrovať sa ku kohokoľvek úvahám," reagoval.

Podľa vyjadrenia predsedníčky poslaneckého klubu SMER-SD, KDH Ľubice Laššákovej, ktoré v pondelok (6. 10.) poskytla TASR, má byť dôvodom možného trestného oznámenia to, že Kotleba údajne pripravil kraj o milióny eur.

Krajskí poslanci totiž schválili rekonštrukciu 12 zariadení sociálnych služieb v BBSK, ktorá mala byť financovaná z eurofondov. Na obnovu budov a ich vybavenia malo ísť 4,4 milióna eur. "Predseda BBSK však nepodpísal zmluvu na rekonštrukciu a čerpanie financií, hoci poslanci na tento účel vyčlenili v rozpočte na tento rok aj potrebnú sumu spolufinancovania. Termín vypršal a 4,4 milióna eur účelovo viazaných na obnovu sociálnych zariadení prepadne," uviedla Laššáková.

Podľa Beličku sa však projekty schválené Zastupiteľstvom BBSK netýkajú 12 zariadení, ale dvoch.

"Prvý projekt rieši situáciu Domova sociálnych služieb (DSS) v Ladomerskej Vieske, kde je sociálna služba poskytovaná pre 51 klientov. Zariadenie pozostáva zo štyroch prevádzkových a ubytovacích objektov, jedna z budov je kaštieľ – národná kultúrna pamiatka. Realizáciou projektu by bolo nutné zrekonštruovať šesť objektov a vybudovať dva nové, do ktorých by sa klienti presťahovali," vysvetlil Belička.

"Druhý projekt sa týka zavŕšenia transformačného procesu s cieľom sociálnej integrácie občanov s mentálnym postihnutím v DSS Slatinka, Lučenec. Pôvodne sídlil domov v kaštieli v Slatinke, kde bola sociálna služba poskytovaná pre 51 klientov. V prvej etape sa klienti presťahovali do objektov v meste Lučenec. V areáli kaštieľa ostala len časť klientov (17) v jednom objekte, ktorý slúži na trénovanie sebaobslužných úkonov a sociálnych zručností. Realizáciou projektu sa mali dobudovať a rekonštruovať už využívané objekty v meste Lučenec a jeden nový objekt, ktorý je v majetku mesta a bol by samosprávnemu kraju daný do dlhodobého prenájmu," objasnil hovorca.

Podľa neho vedenie BBSK sa nestotožnilo s navrhnutým spôsobom realizácie procesu deinštitucionalizácie, ktorý je obsahom projektov "Zavŕšenie transformačného procesu s cieľom sociálnej integrácie občanov s mentálnym postihnutím v DSS Slatinka, Lučenec" a "Odsťahovanie z kaštieľa v Ladomerskej Vieske", a to najmä s výberom jednotlivých ubytovacích objektov.

"Podmienkou čerpania finančných prostriedkov na infraštruktúru sociálnych služieb bolo, aby realizáciou projektu bola dosiahnutá úplná deinštitucionalizácia daného zariadenia. Do schválených projektov nie je možné vstupovať. Boli schválené ako celok a na prípadné zmeny už nie je čas z pohľadu oprávnenosti čerpania finančných prostriedkov," zdôraznil Belička.

V súvislosti s vyjadrením predsedníčky poslaneckého klubu SMER-SD, KDH Laššákovej, že mnohé zo zariadení sú v zlom stave a hygienici ich v budúcom roku budú musieť zavrieť, hovorca BBSK reagoval: "Samosprávny kraj nemá k dispozícii rozhodnutia úradov verejného zdravotníctva o zavretí týchto zariadení v roku 2015. Ak budú pre zariadenia stanovené opatrenia na odstránenie nedostatkov, budeme ich realizovať."

Belička dodal, že v zriaďovateľskej pôsobnosti BBSK je 29 zariadení sociálnych služieb s právnou subjektivitou, ktoré poskytujú sociálne služby v 45 strediskách. Takmer všetky sú situované v 30- až 40-ročných i viacročných budovách, ktoré v určitých častiach nespĺňajú požiadavky stanovené príslušnými vyhláškami. "Samosprávny kraj sa snaží riešiť túto situáciu čiastkovými opatreniami a rekonštrukciami," uzavrel Belička.