Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Banskobystrický kraj

V Kremnici mali tradičnú karnevalovú rozlúčku so snehom

Na ilustračnej snímke mesto Kremnica Foto: TASR/Jozef Ďurník

Medzi najúspešnejšie patrili masky hlavných predstaviteľov komediálneho seriálu Horná Dolná, ale aj masky učiteľky s večným žiačikom.

Kremnica 28. marca (TASR) – Tradičná karnevalová rozlúčka so snehom, ktorú všetci Kremničania poznajú pod názvom Veľkonočné vajce, si tento rok zavtipkovala na účet slovenského školstva. Na kremnickom Štefánikovom námestí sa uskutočnila v nedeľu (27.3.) s podtitulom Veľkonočné ne-vzdelané vajce a prišlo sa na ňu pozrieť okolo 300 divákov. Nechýbala ani kopa technického snehu, ktorú tam zanechali organizátori nedávneho športového podujatia.

Ako dnes pre TASR konštatovala Hana Zlatošová, vedúca oddelenia školstva, kultúry a športu Mestského úradu v Kremnici, akcia sa vydarila, počasie vyšlo a kostýmy i masky boli dobré. Medzi najúspešnejšie patrili masky hlavných predstaviteľov komediálneho seriálu Horná Dolná, ale aj masky učiteľky s večným žiačikom. Toho stvárnil Ladislav Aťo Fusko, najväčšia legenda Veľkonočného vajca, ktorý nechýbal ani na jednom z 55. ročníkov tejto akcie.

O najlepších kostýmoch či maskách rozhodovala porota zložená zo skutočných učiteľov. Diváci videli napríklad aj svojskú školskú jedáleň, kde sa podával chlieb s masťou.

"Každý rok Veľkonočné vajce zameriavame na nejaké spoločenské kauzy. Vlani to bolo zdravotníctvo, mali sme tzv. Múdre vajce. Zvažovali sme aj utečeneckú situáciu, ale je to dosť citlivá otázka. Nakoniec sme sa rozhodli zamerať skôr na tie slovenské kauzy a vybrali sme si školstvo," priblížila Zlatošová.

Tento ročník tradičného podujatia ozvláštnila aj výstava v Knižnici Jána Kollára v Kremnici, ktorá približuje fotografiami a najrôznejším materiálom celých 55 ročníkov. Veľkonočné vajce má dlhodobú tradíciu a hoci pôvodne vzniklo na Skalke, pred tromi rokmi sa ho rozhodli presunúť priamo do Kremnice.