Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Banskobystrický kraj

Lesníctvo sa v Banskej Štiavnici učí už 244 rokov

Ilustračné foto Foto: TASR/Adriana Antošková

Lesníctvo sa v Banskej Štiavnici bez prerušenia vyučuje už od roku 1770. Inak tomu nie je ani dnes, kedy túto úlohu zastáva Stredná odborná škola lesnícka Banská Štiavnica.

Banská Štiavnica 3. marca (TASR) – Začiatky lesníctva ako učebného odboru sú späté s Máriou Teréziou, ktorá pochopila význam lesov a dreva pre miestne baníctvo a dala na názor odborníkov, ktorí upozorňovali na to, že drevo treba nielen ťažiť, ale o lesy sa treba aj náležite starať.

"Práve Mária Terézia rozhodla vyučovať lesníctvo v Banskej akadémii, ktorá patrila medzi prvé svojho druhu na svete," podotkol v rozhovore pre TASR riaditeľ SOŠL Rudolf Valovič.

Od tých čias prešlo vyučovanie lesníctva viacerými etapami. Najprv bolo súčasťou spomínanej Banskej akadémie, neskôr vznikol v Štiavnici samostatný lesnícky ústav, na čele ktorého stál profesor Dr. Henrik David Wilckens. Neskôr bola Banská akadémia premenovaná na Banícku a lesnícku akadémiu a v roku 1904 zase na Vysokú školu banícku a lesnícku. Práve do týchto čias siaha aj história areálu Botanickej záhrady a budovy, v ktorej sídli škola aj v súčasnosti. 

"Po rozpade Rakúsko-Uhorska a vzniku Československej republiky vznikla Štátna vyššia lesnícka škola ako jediná na Slovensku a fungovala samostatne až do roku 1939," podotkol Valovič. Neskôr škola viackrát menila názov, no zameranie a hlavné smerovanie ostalo aj po rokoch rovnaké. Lesníctvo sa najprv vyučovalo v nemeckom jazyku, neskôr v maďarskom a po rozpade Rakúsko-Uhorska sa začalo vyučovať v slovenskom jazyku.

SOŠL dodnes sídli v historickej budove, ktorá je národnou kultúrnou pamiatkou a bola kolaudovaná ešte v roku 1892. Počas kolaudácie boli pred jej bránami vysadené sekvojovce mamutie, ktoré sa svojou majestátnosťou týčia pred školou dodnes. Náklady na jej výstavbu dosiahli v tom čase približne 178.000 zlatých. V dobrej kondícii je aj v súčasnosti, škole sa ju totiž vďaka eurofondom podarilo zrekonštruovať.

Bohatú históriu školy a odbornosť absolventov dokazuje aj  množstvo ocenení, či exponáty rôznych druhov zveri inštalovaných v jej interiéroch. Zaujímavosťou sú napríklad preparáty krokodíla či antilopy, ktoré tu zanechali bývalí učitelia. "Voľakedy, v rokoch 1925 - 1930, učitelia zarábali toľko, že mohli chodiť do Afriky na poľovačky," priblížil Valovič. Vyučovanie spred niekoľkých rokov zase pripomína zachovalá historická trieda z roku 1892 s tradičnou tabuľou a masívnou drevenou katedrou.