Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Banskobystrický kraj

V Lešti cvičili slovenské a poľské vojenské spravodajstvo

Ilustračné foto Foto: TASR/Vladimír Benko/MV SR

Na cvičenie Vojenského spravodajstva sa prišli pozrieť aj zástupcovia príslušných poľských parlamentných výborov.

Lešť 12. júna (TASR) - Po prvý raz v histórii plnia spoločné úlohy slovenské a poľské vojenské spravodajstvo v rámci cvičenia Slovpolex 2014 vo Vojenskom výcvikovom priestore Lešť. Dnes ich navštívil aj minister obrany SR Martin Glváč. Ako povedal pre médiá, cvičenie začali plánovať v marci tohto roku ako reakciu na situáciu na východnej hranici Slovenska.

Na cvičenie Vojenského spravodajstva sa prišli pozrieť aj zástupcovia príslušných poľských parlamentných výborov. Vojenské spravodajstvo je doplnené aj o tímy vojenskej polície a špeciálnych útvarov. Vzhľadom na citlivosť cvičenia ho médiá nemohli bezprostredne sledovať. "Spoločné cvičenie sme plánovali od marca, aby sme takto reagovali na situáciu, ktorá je na našej východnej hranici. V rámci Severoatlantickej aliancie som navrhol aj spoločné stretnutie riaditeľov služieb vojenského spravodajstva vyšehradských krajín, Rumunska a pobaltských štátov, ktoré by sa malo uskutočniť tento rok. Aktuálne cvičenie je zatiaľ prvé a podľa doterajších informácií bude aj úspešné," povedal Glváč.

Minister obrany si zároveň prezrel priestory výcvikového strediska v Lešti, ktoré prechádzajú postupnou modernizáciou. "Výcvikové centrum Lešť je jedinečné aj vzhľadom na to, že máme vysporiadané všetky majetkovoprávne vzťahy. Ponúkame ho tak našim spojencom v Severoatlantickej aliancii, ako aj pre potreby zložiek krízového riadenia okolitých štátov. Naše trenažéry postupne modernizujeme tak, aby vyhovovali certifikácii pre ozbrojené sily, políciu alebo pre hasičov. Aktuálne máme rozostavanú malopechotnú strelnicu, ktorá bude, verím, čoskoro dokončená a odovzdaná do užívania. Potrebujeme ešte zvýšiť ubytovacie kapacity pre cvičiacich vojakov. V pláne je stanové mestečko a zo zdrojov Európskej únie chceme postaviť aj ďalšie ubytovacie zariadenie. Nateraz sa počty cvičiacich vojakov v Lešti zvyšujú a s tým rastú aj tržby. Tento rok sme tu už mali 23 zahraničných návštev," dodal minister obrany.