Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Banskobystrický kraj

Končiace leto spestria v Banskej Štiavnici tradičné Salamandrové dni

Banská Štiavnica, ilustračné foto Foto: TASR/Jana Vodnáková

Záštitu nad podujatiami Salamandrových dní prevzal predseda vlády Robert Fico.

Banská Štiavnica 3. septembra (TASR) - V dňoch 10. až 12. septembra sa uskutoční v Banskej Štiavnici ďalší ročník Salamandrových dní. Okrem sprievodu, zapísaného v Registri nehmotného kultúrneho dedičstva SR, ich spestrí bohatý kultúrny program a celoslovenské Oslavy dňa baníkov, geológov, hutníkov a naftárov.

"Historický Salamandrový sprievod sa začne v piatok (11.9.) o 19.00 h z lokality Križovatka a presunie sa do centra mesta. Niekoľko stoviek postáv v ňom predstaví históriu Banskej Štiavnice, ale aj výjavy zo života mesta, ktoré sa nemalou mierou spolupodieľalo na dejinách Slovenska," uviedol Rastislav Marko z banskoštiavnického Mestského úradu. Dodal, že význam sprievodu je zvýraznený aj rozhodnutím ministerstva kultúry, ktoré ho v roku 2013 zaradilo medzi kultúrne dedičstvo SR.

K dobrej nálade v Banskej Štiavnici v piatok a sobotu prispeje aj Lúčnica, The Backwards, Slovak Tango, Ploštín Punk či Tambores. Sobotný program je určený predovšetkým deťom, ktoré okrem vystúpení na Námestí sv. Trojice si budú môcť užiť aj netradičné denné a nočné divadelné vystúpenia v areáli Starého zámku. V programe nebudú chýbať ani Haraburdy, Burza minerálov, Deň otvorených dverí v Štátnom ústrednom banskom archíve a výstavy.

Záštitu nad podujatiami Salamandrových dní prevzal predseda vlády SR Robert Fico. Hlavnými partnermi sú Ministerstvo kultúry SR, Banskobystrický samosprávny kraj, Región Štiavnica, pivovar Steiger a US Steel Košice.