Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Banskobystrický kraj

Novohradský folklórny festival privíta domácich i zahraničných umelcov

Ilustračné foto Foto: TASR/Denisa Horváthová

Kedysi išlo o známy a uznávaný medzinárodný festival, ktorý bol organizovaný spolu s partnermi z Maďarska, tí však neskôr od spolupráce odstúpili.

Lučenec 23. júla (TASR) – Na medzinárodnom Novohradskom folklórnom festivale, ktorý sa bude konať 24. a 25. júla v Lučenci, Divíne a Trebeľovciach, vystúpia folklórne súbory z celého Novohradu, chýbať však nebudú ani hostia z iných regiónov a zo zahraničia. Ako uviedol Dušan Filčík, metodik pre folklór z Novohradského osvetového strediska, ide o jubilejný 20. ročník tohto tradičného festivalu.

Podujatie sa začne o 18.00 h krojovaným sprievodom. "Smerovať bude z Begovej ulice do amfiteátra. Tam je na 19.00 h naplánované slávnostné otvorenie s galaprogramom U nás na svadbe," priblížil Filčík. Ako dodal, ďalej sa predstaví domáci folklórny súbor (FS) Ipeľ a ľudová hudba (ĽH) LC Folk z Lučenca, FS Rakonca a Jánošík z Fiľakova, Sendrejovci a Kokavakere z Kokavy nad Rimavicou, FS Dubkáčik z Buzitky a ĽH Ďatelinka z Kriváňa.

Spestrením budú zahraničné súbory FS Nógrád a ĽH Dűvő z Maďarska, krajanský FS Vlastimil z Argentíny a FS Citta Di Agrigento z Talianska. V sobotu 25. júla niektoré zo zoskupení vystúpia o 16.00 h aj na nádvorí Zichyho kaštieľa v Divíne a o 18.00 h v Kultúrnom dome v Trebeľovciach.

"Pri organizovaní takéhoto podujatia zohrávajú veľkú rolu financie. Tých, bohužiaľ, nie je dosť na to, aby sme sem pritiahli nejaké divácky atraktívnejšie zahraničné exotické súbory," konštatoval Filčík. Ako ďalej spomenul, kedysi išlo o známy a uznávaný medzinárodný festival, ktorý bol organizovaný spolu s partnermi z Maďarska, tí však neskôr od spolupráce odstúpili. "Stále však ide o medzinárodný festival, keďže vystúpia na ňom viaceré súbory zo zahraničia," zakončil metodik.