Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Banskobystrický kraj

Na Námestí republiky poklopali základný kameň obchodného centra

Zástupcovia samosprávy a investora spoločne poklopali základný kameň obchodného centra na Námestí republiky v Lučenci 4. septembra 2014. FOTO TASR/Ján Siman

Lučenecké námestie s novou dominantou má byť hotové do jesene budúceho roka.

Lučenec 4. septembra (TASR) - Obchodné centrum na Námestí republiky v Lučenci začnú stavať v pondelok 8. septembra. Zástupcovia samosprávy a investora dnes spoločne poklopali základný kameň. Lučenecké námestie s novou dominantou má byť hotové do jesene budúceho roka.

Začiatok výstavby obchodného centra je výsledkom viac ako dvojročného hľadania riešenia ukončenia obnovy Námestia republiky v Lučenci. Bývalé vedenie mesta totiž predalo časť pozemkov na námestí investorovi, no ten stavbu nezačal a pre sporné dodatky k zmluvám nebol ani sankcionovaný. Dve tretiny námestia pritom samospráva Lučenca opravila z eurofondov. Na námestí však zostala ešte mestská plocha, ktorá oddeľovala prerobenú časť od budúcej stavebnej plochy. Obe plochy odkúpila akciová spoločnosť Arkon a po dohode s mestom tam postaví obchodno-zábavné centrum.

"Súčasťou tohto plánu je aj odstránenie jestvujúcej zelene. Keďže na životnom prostredí nám v meste veľmi záleží, dohodli sme sa, že investor tie stromy, ktoré sa dajú, presadí. Navyše, namiesto vypílených vysadí trojnásobné množstvo stromov na určených miestach v meste," povedala primátorka Lučenca Alexandra Pivková.

Akciová spoločnosť Arkon vytvorila dcérsku firmu Galéria LC, ktorá bude realizátorom stavby. Stavebné povolenie má platné od 27. augusta. "Od pondelka začneme samotnú výstavbu. Začne sa budovať oplotenie a postupne sa presunú dreviny a umelecké dielo kamenné kvety. Následne plánujeme začať samotné stavebné práce. Obyvateľov prosíme o zhovievavosť najmä pri prácach, keď sa bude kopať, montovať železobetónový skelet a oplášťovať budova. Potom by to už nemalo byť ani také hlučné, ani také prašné. Do Vianoc 2016 by sme chceli mať budovu v prevádzke. Na celej ploche bude podzemné parkovanie, samotná budova bude mať dve a na jednom mieste tri podlažia. Budú tam aj tri kinosály a celý priestor bude pokrytý bezplatným signálom wifi pre pripojenie na internet," doplnila Jarmila Kaššová z a. s. Arkon.