Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Banskobystrický kraj

LUČENEC: V tvorivej dielni budú vyšívať krivou ihlou

Ilustračná snímka Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Vyšívanie krivou ihlou je technika, ktorá sa v minulosti používala na zdobenie ľudového odevu.

Lučenec 21. novembra (TASR) – Priblíženie techniky vyšívania krivou ihlou bude obsahom tvorivej dielne, ktorá sa uskutoční dnes o 14.00 h v priestoroch Novohradského múzea a galérie (NMG) v Lučenci. Podľa slov riaditeľky NMG Ivety Kaczerovej je cieľom podujatia priblížiť toto tradičné ľudové umenie súčasnej generácii.

„Vyšívanie krivou ihlou je technika, ktorá sa v minulosti používala na zdobenie ľudového odevu. Takéto tvorivé dielne organizujeme hlavne pre školy a tiež pre dospelých, ktorí získané informácie a zručnosti môžu šíriť ďalej,“ informovala riaditeľka s tým, že ukážky vyšívania krivou ihlou môžu vidieť návštevníci múzea aj na prebiehajúcej výstave.

Organizátorkou tvorivej dielne je etnologička NMG Emília Mázorová, podľa ktorej má tento spôsob vyšívania priamu súvislosť s regiónom. „Spomínaná technika sa najviac uplatňovala v Detve, ale siahala aj do Novohradu, keďže sem patrili dediny ako Lešť či Turie pole, kde sa objavovala na súčastiach krojov,“ vysvetlila etnologička. Dodala, že tvorivú dielňu povedie lektorka Anna Hnilicová z Detvy, pretože v okolí Lučenca sa už touto technikou nikto nezaoberá.

Ako spomenula na záver, na tvorivú dielňu nie je treba sa objednať. Potrebný materiál dodajú organizátori a ihlu bude možné získať priamo na podujatí. „Za tri hodiny trvania tvorivej dielne sa síce nedá obsiahnuť táto technika komplexne, účastníci sa však oboznámia aspoň s jej základmi a podstatou,“ konštatovala Mázorová.