Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Banskobystrický kraj

V tvorivých dielňach budú maľovať enkaustikou a vyrábať šperky

Ilustračné foto Foto: TASR/Štefan Puškáš

Podstatou tejto techniky je maľovanie horúcim voskom.

Lučenec 5. apríla (TASR) – Maľovanie starovekou technikou enkaustiky a výroba keramických šperkov bude obsahom tvorivých dielní, ktoré sa dnes a v stredu 6. apríla o 15.00 h uskutočnia v priestoroch Novohradského osvetového strediska (NOS) v Lučenci. TASR o obidvoch podujatiach informovala lektorka Eva Srníková.

„Enkaustika síce nie je našou tradičnou ľudovou technikou, je však veľmi stará a zaujímavá. Prvé zmienky o nej sú už zo starovekého Egypta a používala sa aj v antike. Rozhodli sme sa ju teda ponúknuť našim záujemcom, ktorí by ju chceli spoznať,“ načrtla Srníková.

Podstatou tejto techniky je podľa jej slov maľovanie horúcim voskom. „Budeme však maľovať novším spôsobom, v rámci ktorého sa vosk roztápa za pomoci špeciálnych odľahčených žehličiek. Je to veľmi dobrá technika aj pre deti. Samozrejme, už staršie, ktoré s takýmito nástrojmi môžu pracovať,“ uviedla lektorka. Za výhodu považuje tiež fakt, že obraz vytvorený enkaustikou sa môže stále premaľovávať. „Ak niečo vytvoríte a nepáči sa vám to, tak vosk proste znovu roztavíte a obraz môžete meniť,“ vysvetlila.

Na tvorivé dielne v lučeneckom NOS nie je potrebné sa objednávať vopred, stačí iba prísť v niektorom zo stanovených termínov. „Záujemcovia ani nemusia prísť presne na začiatok tvorivých dielní, môžu sa pridať kedykoľvek v ich priebehu do 17.00 h,“ uzavrela Srníková.