Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Banskobystrický kraj

VIDEO: Múzeum v Jelšave približuje dejiny mesta i miestnych remesiel

Dejiny historického mestečka Jelšava v okrese Revúca a jeho blízkeho okolia približuje tamojšie mestské múzeum, ktoré bolo v roku 2011 zriadené v budove niekdajšieho meštianskeho domu na Námestí republiky. Na snímke expozícia jelšavských zvonkov. Jelšava, 16. augusta 2016. Foto: TASR/Branislav Caban

Múzeum na expozičné účely využíva aj zrekonštruovanú povalu svojej budovy


Jelšava 16. augusta (TASR) – Dejiny historického mestečka Jelšava v okrese Revúca a jeho blízkeho okolia približuje tamojšie mestské múzeum, ktoré bolo v roku 2011 zriadené v budove niekdajšieho meštianskeho domu na Námestí republiky. Keďže múzeum vzniklo len pred piatimi rokmi, podľa slov jeho riaditeľky Tatiany Strelkovej svoj zbierkový fond ešte len začína budovať.

„V našom múzeu nájdu návštevníci predmety, ktoré tvoria etnografický, historický a numizmatický fond. Uložené sú v dvoch miestnostiach. V prvej je prezentovaná história Jelšavy všeobecne a v druhej je priblížená jej remeselnícka minulosť. Začíname budovať aj expozíciu baníctva, ktoré tvorilo základ mestečka a ktorému vďačí za svoj vznik,“ uviedla Strelková.

Múzeum na expozičné účely využíva aj zrekonštruovanú povalu svojej budovy, ktorá je podľa riaditeľky ideálnym miestom na prezentáciu historických predmetov a krátkodobé výstavy. Súčasťou jeho areálu je tiež záhrada, v ktorej sa konajú rôzne podujatia, napríklad tvorivé dielne.

„K zlatým obdobiam Jelšavy patrí 17. a 18. storočie, kedy bola jedným z centier remeselníctva, ktoré predstavovalo hospodársky rozvoj na Gemeri. K najvýznamnejším miestnym remeslám patrilo zvonkárstvo, ktoré vzniklo špecializáciou a oddelením od kováčskeho remesla. Jelšavské zvonce mali taký zvuk, že sa vyvážali nielen do Európy, ale aj do sveta,“ priblížila Strelková, podľa ktorej sa zachoval doklad o tom, že v Jelšave sa vyrábali zvonce i pre ťavy.

Dodala, že v súčasnosti už v meste táto remeselná výroba nie je živá, ale potomok pastiera, ktorý chodieval v 60. rokoch 20. storočia kupovať zvonce k poslednému jelšavskému zvonkárovi, ich prezentuje na výstavách na Slovensku i v zahraničí.

Ďalším typickým jelšavským remeslom bolo gubárstvo. „Sme radi, že sa nám podarilo získať najviac originálnych predmetov práve z tejto oblasti. V múzeu máme zachované gubárske krosná, gubárske koleso či cechovú knihu s pečaťou, ktorú nám darovali potomkovia miestnych gubárov,“ zakončila riaditeľka.