Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Banskobystrický kraj

V Modrom Kameni sa konala súťaž v odhade gaštanov

Na snímke víťazka súťaže o najlepší odhad počtu gaštanov v pohári vyhrala Agnesa Budajová. Uhádla presný počet 230 gaštanov. Modrý Kameň, 8. októbra 2016. Foto: TASR/Jozef Poliak

Bola súčasťou Gaštanových slávností.

Modrý Kameň 8. októbra (TASR) - Aj keď sa počet zdravých gaštanov jedlých v najväčšej slovenskej gaštanici v Modrom Kameni znížil za uplynulých asi 25 rokov pre chorobu z približne 2500 kusov na niekoľko desiatok, obyvatelia mesta chcú tento primát stále pripomínať organizovaním Gaštanových slávností. Dnes, na ich 16. ročník, opäť prišlo niekoľko tisíc ľudí.

"Vidieť, že gaštany jedlé sú stále gurmánsky fenomén, ktorý ťahá do mesta návštevníkov z celého Slovenska a to aspoň raz za rok," povedal pre TASR predseda združenia Sativa za zachovanie gaštana jedlého v modrokamenskej oblasti Bohuslav Bariak.

Stromy jedlého gaštana z pôvodného stavu však v meste už takmer nie sú. Choroba ich natoľko zdecimovala, že predseda odhaduje počet zdravých jedincov len na asi 80. "Ja sám som ešte pre niekoľkými rokmi nazbieral doma v záhrade asi 500 kilogramov gaštanov, dnes ich nájdem asi tak päť kilogramov," konštatoval.

Stromy gaštana však podľa neho v Modrom Kameni celkom nevymrú. Je už viacero obyvateľov - pestovateľov, ktorí sadia zdravé a šľachtené sadenice a tak má tento druh stromu nádej na vzkriesenie.

Gaštanové slávnosti, ako jediné podujatie svojho druhu na Slovensku, ponúka návštevníkom nielen možnosť zakúpiť si surové a pečené gaštany, ale aj príležitosť ochutnať gaštanové špeciality. Pre miestne cukrárky je to tiež šanca zabojovať v súťaži o najkrajší a najchutnejší gaštanový zákusok. Tento rok prihlásili kuchárky do súťaže až 33 druhov. Prvenstvo prisúdila odborná porota nepečenej gaštanovej roláde od pani Kyzúrovej z Modrého Kameňa.

Druhú súťaž - v odhade gaštanov v uzatvorenej nádobe vyhrala Agnesa Budajová. Odhadla totiž, že v pohári je 230 gaštanov, a trafila sa celkom presne.