Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Banskobystrický kraj

Obnovené krídlo barokového kaštieľa na hrade Modrý Kameň sprístupnili

Prízemie východného krídla budovy barokového kaštieľa na hrade Modrý Kameň vo štvrtok 26. januára 2017 sprístupnili po rekonštrukcii verejnosti. Foto: TASR

Zrekonštruovaný priestor ponúkne zázemie bábkovému divadlu, regionálnej histórii aj deťom na tvorivé dielne.

Modrý Kameň 26. januára (TASR) - Prízemie východného krídla budovy barokového kaštieľa na hrade Modrý Kameň dnes sprístupnili po rekonštrukcii verejnosti. Priestor bude slúžiť bábkovému divadlu, regionálnej histórii a na tvorivé dielne detí a mládeže.

Ako pri počiatočnej prezentácii uviedla Helena Ferencová, riaditeľka SNM - Múzea bábkarských kultúr a hračiek, ktoré sídli na hrade Modrý Kameň, v apríli 2017 bude ukončená aj ďalšia časť kaštieľa - rekonštrukcia fasády a strechy východného krídla kaštieľa.

Projekt, ktorý získal podporu z fondov Európskeho hospodárskeho priestoru a Nórskeho kráľovstva, je zameraný nielen na záchranu historicko-architektonických hodnôt kultúrnej pamiatky, ale aj na zlepšenie kultúrnej ponuky pre návštevníkov hradu. Celková výška grantu je 600.000 eur, spolu s 15-percentným spolufinancovaním štátu.

V renesančno-barokovej stĺpovej sieni východného krídla kaštieľa obnovili historické omietky, okná a dvere, zreštaurovali päť pôvodných pilierov. Vybudované bolo tiež vykurovanie, čo teraz umožní výrazné skvalitnenie služieb návštevníkom a tiež bezbariérový vstup do objektu. "Veľmi sa tomu tešíme, pretože nám to umožní ponúkať tieto priestory na tvorivú činnosť pre deti a mládež aj v zimnom období," pripomenula riaditeľka.

Táto časť kaštieľa slúžila v minulosti napríklad aj ako väzenie. Niektoré miestnosti slúžili neskôr aj ako byty pre občanov mesta či zamestnancov úradov sídliacich na hrade až do 2. svetovej vojny a istý čas aj po nej. Múzeum je v kaštieli od roku 1992, keď predtým ho desaťročia užíval š.p. Medika.