Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Banskobystrický kraj

Múzeum hodnotilo, oslavy 70. výročia SNP mali svoje tváre

Na snímke Múzeum SNP Foto: TASR/Jozef Ďurník

"Vo vojne nebojovali zbrane, ale ľudia, preto sme propagáciu osláv postavili na ľudskom princípe," uviedol marketingový manažér Múzea SNP

Banská Bystrica 13. novembra (TASR) – Múzeum SNP, ako hlavný organizátor osláv 70. výročia SNP, ktoré sa koncom augusta uskutočnili v Banskej Bystrici, dnes hodnotilo a ďakovalo všetkým spoluorganizátorom za úspešný, dôstojný a bezpečný priebeh štvordňových osláv tohto významného výročia pre celé Slovensko.

V priestoroch Múzea SNP si prítomní hostia prezreli videoklipy osobností Banskej Bystrice, ktoré boli pozvánkou na oslavy, videli zostrih z hlavného programu osláv 70. výročia SNP, ktorý 29. augusta odvysielala RTVS, a tiež zostrih z programu ďalších dní. Ten tvorila najmä simulácia mobilizácie na banskobystrickom Námestí SNP, ale aj posledná dynamická bojová ukážka pancierového vlaku Štefánik spolu s lietadlami, stočlennou pechotou a ťažkou bojovou technikou, ktorá sa uskutočnila na železničnej stanici v mestskej časti Šalková v hlavnej úlohe s členmi klubov vojenskej histórie.

"Vo vojne nebojovali zbrane, ale ľudia, preto sme propagáciu osláv postavili na ľudskom princípe. Oslovili sme sedem známych osobností mesta Banská Bystrica, ktorí sú buď rodáci, alebo tu pôsobia. Sedem preto, že to bolo 70. výročie. Postupne sme vyrobili videoklipy s thaiboxerom Vladimírom Moravčíkom, futbalistom Marekom Hamšíkom, olympijskou víťazkou v biatlone Nasťou Kuzminovou, husľovým virtuózom Andrejom Baranom, automobilovým pretekárom Richardom Gondom, hercom Jánom Koleníkom a opernou speváčkou Teréziou Kružliakovou, ktoré u divákov zaznamenali veľký ohlas," uviedol marketingový manažér Múzea SNP Dalibor Lesník s tým, že všetky osobnosti išli do projektu bez nároku na honorár. Oslavy tak boli výnimočné aj tým, že mali svoje tváre z mesta povstania.

Múzeum SNP osobitne poďakovalo predstaviteľom a zástupcom prezidentskej kancelárie, ministerstiev kultúry, obrany, vnútra, zahraničných vecí, diplomatických zborov, železničným spoločnostiam, účinkujúcim v bohatom a kvalitnom kultúrnom programe, organizáciám, klubom i viacerým jednotlivcom.