Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Banskobystrický kraj

Múzeum v Rimavskej Sobote vystavuje drumble z hradov Hodejov a Kapla

Na snímke drumble z obdobia 15. - 16. storočia., nájdené počas archeologických výskumov na hradoch Hodejov a Širkovce-Kapla v vystavené v Gemersko-malohontskom múzeu v Rimavskej Sobote 4. januára 2017. Foto: TASR/Branislav Caban

Drumbľa je lamelkový, prstom rozkmitávaný samozvučný hudobný nástroj.

Rimavská Sobota 4. januára (TASR) – Drumble, objavené počas archeologických výskumov na hradoch Hodejov a Širkovce - Kapla, sú aktuálnymi predmetmi mesiaca, ktoré do konca januára vystavuje Gemersko-malohontské múzeum v Rimavskej Sobote. Ako uviedol jeho archeológ Alexander Botoš, tieto hudobné nástroje pochádzajú z obdobia neskorého stredoveku až včasného novoveku, teda z 15. - 16. storočia.

„Jedna z prezentovaných drumblí bola objavená počas archeologického výskumu na zaniknutom hrade Širkovce – Kapla, ktorý bol vykonaný v roku 2013 pod mojím vedením. Druhá drumbľa pochádza z hradu Hodejov. Objavil ju Gejza Balaša v roku 1962 počas archeologického výskumu hradu,“ priblížil Botoš.

Drumbľa je lamelkový, prstom rozkmitávaný samozvučný hudobný nástroj. Skladá sa z malého otvoreného kovového rámika, ktorý býva cibuľovitého alebo podkovovitého tvaru. Rámik vyúsťuje do dvoch otvorených ramienok, medzi ktorými je umiestnený dlhý oceľový jazýček, ktorý prechádza osou nástroja. Drumble sa vyrábali z kovu, dreva i z kostí.

Pri hre na tento hudobný nástroj drží hráč drumbľu jednou rukou tak, aby sa rovnobežné konce opierali o zuby alebo pery. Jazýček drumble vyčnieva von z úst hráča, takže môže voľne kmitať.