Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Banskobystrický kraj

Múzeum SNP plánuje nový európsky projekt s tematikou holokaustu

Pamätník Slovenského národného povstania Foto: TASR/Dušan Hein

Generálny riaditeľ Múzea SNP Stanislav Mičev a vedúci Zastúpenia Európskej komisie Dušan Chrenek sa na stretnutí zhodli, že je nutné dôrazne odsúdiť prejavy rasizmu, extrémizmu a neznášanlivosti.

Banská Bystrica 7. apríla (TASR) – Generálny riaditeľ Múzea SNP v Banskej Bystrici Stanislav Mičev a vedúci Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku Dušan Chrenek sa na spoločnom stretnutí v stredu (6.4.) zhodli, že je nutné dôrazne odsúdiť prejavy rasizmu, extrémizmu a neznášanlivosti, ktoré sa vyskytujú v spoločnosti a v minulosti viedli k hrôzam vojnových konfliktov a utrpeniu miliónov ľudí. TASR o tom dnes informovala Michaela Bučeková z banskobystrického Múzea SNP.

Obaja vyzdvihli odkaz SNP, ktorý prispel k porážke fašizmu a európsku integráciu, ktorá viedla k zmiereniu, slobode, prosperite a vzájomnej spolupráci európskych národov.

"Zhodli sa na tom, že je v rámci spoločnej Európy potrebné viac zdôrazňovať prínos slovenského národa k porážke nacizmu a fašizmu. Stanislav Mičev a Dušan Chrenek tiež prerokovali možnosti spolupráce pri uchovávaní pamäte národa a vzdelávaní mladej generácie. Konkrétne prebrali možnosti, ktoré ponúka program Európa pre občanov, v rámci ktorého už Múzeum SNP zrealizovalo významný európsky projekt: Chaviva – Návrat do európskej pamäte a je žiadateľom na ďalší projekt s tematikou holokaustu," priblížila Bučeková s tým, že záujmom oboch strán je spolupracovať v oblasti tolerancie a predchádzania prejavom neznášanlivosti z rasových či náboženských dôvodov.