Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Banskobystrický kraj

Múzeum v Rimavskej Sobote vystavuje zreštaurované olejomaľby

Na snímke tri zreštaurované olejomaľby maliara Júliusa Sándyho zo zbierok Gemersko-malohontského múzea v Rimavskej Sobote 6. júla 2018. Foto: TASR - Branislav Caban

Tri diela, ktoré prešli komplexným reštaurovaním, daroval múzeu v Rimavskej Sobote pravnuk Júliusa Sándyho, maďarský výtvarník Tamás Konok.

Rimavská Sobota 6. júla (TASR) – Tri zreštaurované olejomaľby z pozostalosti maliara Júliusa Sándyho sú aktuálnym predmetom mesiaca, ktorý do konca júla vystavuje Gemersko-malohontské múzeum v Rimavskej Sobote. Podľa slov historičky umenia Angeliky Kolár ich múzeum získalo darom v roku 2016 a reštaurovanie umožnila dotácia z Fondu na podporu umenia.

"Tri diela, ktoré prešli komplexným reštaurovaním, daroval múzeu v Rimavskej Sobote pravnuk Júliusa Sándyho, maďarský výtvarník Tamás Konok. Pre nepriaznivý stav ich doposiaľ nebolo možné prezentovať verejnosti," uviedla historička.

Maliar Sándy sa narodil v roku 1827 v obci Tállya v dnešnom Maďarsku. Študoval u viedenského maliara Hammerleina a v rokoch 1847-1848 pokračoval na Akadémii výtvarných umení v Mníchove. V roku 1862 sa v Rimavskej Sobote oženil s Paulínou Jánosdeák. Od roku 1870 až do svojho penzionovania v roku 1891 pôsobil ako pedagóg na gymnáziu v Budapešti.