Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Banskobystrický kraj

Na bystrickej UMB možno študovať nový program Bezpečnostné štúdiá

Ilustračné foto. Foto: TASR/Milan Kapusta

Základom obsahu študijného programu je poskytnúť študentom poznatky o bezpečnostných teóriách a koncepciách.

Banská Bystrica 28. marca (TASR) – Študijný program Bezpečnostné štúdiá je jediný svojho druhu na Slovensku a ako svoju novinku ho otvára Fakulta politických vied a medzinárodných vzťahov Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici. Možno ho študovať v dennej i externej forme a aj v anglickom jazyku. O štúdium sa môžu uchádzať absolventi bakalárskeho štúdia, ktorí si však musia podať prihlášky do 15. júna. Absolventi po ukončení získajú titul Mgr.

"Základom obsahu študijného programu Bezpečnostné štúdiá je poskytnúť študentom poznatky o bezpečnostných teóriách a koncepciách. Hlavný dôraz kladieme na objasňovanie bezpečnosti súčasného sveta, teoreticko-metodologických východísk, skúmania a štúdia nových teórií a prístupov k bezpečnosti, bezpečnostnej politiky NATO, EÚ a SR. Zároveň je ambíciou katedry využiť spoluprácu s kolegami z praxe, najmä z Ministerstva obrany SR, Národného bezpečnostného úradu, Kancelárie prezidenta SR, Ozbrojených síl SR, ale i kapacity Centra krízového riadenia a simulačného centra zriadeného na fakulte na získanie praktických zručností v oblasti riadenia a modelovania bezpečnostných hrozieb," priblížil Rastislav Kazanský, vedúci katedry bezpečnostných štúdií uvedenej fakulty.

Katedra bola založená v roku 2007. Ide o unikátne pracovisko na Slovensku, pretože bezpečnostná problematika sa tu vyučuje a skúma v širšom kontexte ako vojenská a nevojenská bezpečnosť, ale aj ako možná samostatná bezpečnostná veda s výrazným multidisciplinárnym charakterom.

"Profil absolventa nového programu predpokladá jeho schopnosť využívať teoretické poznatky, ale aj praktické zručnosti v rámci slovenských i zahraničných akademických inštitúcií a v organizáciách zaoberajúcich sa bezpečnosťou na miestnej, regionálnej, národnej a globálnej úrovni," dodal Kazanský.