Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Banskobystrický kraj

Na LETAVÁCH tvorí viac ako 300 mladých Európanov, je tam aj Ind

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Roman Uhliar

Umelecký tábor LETAVY založili v roku 1985 študenti Katedry výtvarnej výchovy Pedagogickej fakulty.

Kokava nad Rimavicou 10. augusta (TASR) - Okolo 300 amatérskych, ale aj profesionálnych umelcov, zo Slovenska, Českej republiky, Fínska, Nórska a prvý raz aj z Indie tvorí tento týždeň v rekreačnom stredisku Kokava - Línia v okrese Poltár v rámci 31. ročníka medzinárodného umeleckého tábora LETAVY.

"Počítame ale, že do konca týždňa by sa mohol počet účastníkov priblížiť k štyrom stovkám, pretože viacerí záujemcovia si môžu vybrať dovolenku len niekoľko dní a prichádzajú k nám ešte ku koncu pracovného týždňa," povedal pre TASR jeden zo zakladateľov tábora Marián Lacko.

Tento rok organizátori vytvorili 15 tvorivých dielní, polovica z nich bola obsadená už niekoľko týždňov pred konaním tábora. "Dnes sme už ale na sto percent plný," pripomenul Lacko.

LETAVY založili v roku 1985 študenti Katedry výtvarnej výchovy Pedagogickej fakulty ako plenér bývalých študentov školy. Postupne sa však rozrástol a vznikol najväčší umelecký tábor na Slovensku a neskôr i v strednej Európe a to nielen počtom účastníkov, ale aj množstvom ponúkaných dielní.

"Ľudí k nám láka práve tá voľnosť, a to nielen v táborovom živote, ale aj v tvorbe, ktorú nijako neobmedzujeme. Navyše, každá dielňa má kvalitných učiteľov, ktorí sú tiež zárukou toho, že prihlásený sa aj veľa naučí," priblížil Lacko.

Večery patria po tvorivých dňoch koncertom kapiel. Návštevníci sa napríklad dnes zabavia promenádou vo vlastných maskách - letavským Maskabálom, vo štvrtok (11.8.) koncertom Martina Geišberga či s literárnym klubom Kaliho Kertésza Bagalu. V sobotu 13. augusta od 16.00 h sa so svojimi výsledkami budú prezentovať všetky tvorivé dielne.

Podľa Lacka sa za 30 rokov vystriedalo v tábore viac ako 7000 profesionálnych i neprofesionálnych priaznivcov umenia z vyše 20 krajín sveta. Okrem európskych štátov na Slovensko zavítali napríklad aj mladí adepti umenia z Angoly, USA či Jordánska a aktuálne aj z Indie.

LETAVY sa najprv konali v rekreačnom stredisku Kurinec pri Rimavskej Sobote. Tam bolo prvých 17 ročníkov. Ďalších šesť sa uskutočnilo v rekreačnom stredisku Krokava pri Hnúšti v okrese Rimavská Sobota. V stredisku Kokava-Línia sú ôsmy raz.

Umelecký tábor organizuje Mestské kultúrne stredisko v Rimavskej Sobote a Občianske združenie Oxymoron v spolupráci s rimavskosobotskou základnou umeleckou školou. Podujatie podporilo Ministerstvo kultúry SR a miestni podnikatelia.