Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Banskobystrický kraj

Na obnovu cintorína z I. svetovej vojny v Majeri pôjde 215.000 eur

Na snímke pohľad na fontánu po jej slávnostnom spustení do prevádzky na Námestí SNP v Banskej Bystrici 30. apríla 2016. Foto: TASR - Branislav Račko

Mestskí poslanci na svojom zasadnutí schválili návrh na zmenu účelu použitia fondu minulých rokov. Je tak zrejmé, z akých mestských zdrojov budú oba plánované projekty financované.

Banská Bystrica 19. septembra (TASR) – Na vybudovanie fontány v parku pred banskobystrickým magistrátom pôjde 85.000 eur a na obnovu cintorína z prvej svetovej vojny, ktorý je v časti mesta Majer, 215.000 eur. Rozhodli o tom dnes mestskí poslanci, ktorí na svojom zasadnutí schválili návrh na zmenu účelu použitia fondu minulých rokov. Je tak zrejmé, z akých mestských zdrojov budú oba plánované projekty financované.

Ako uvádza dôvodová správa, pôvodný účel fondu minulých rokov sa týkal vyvolaných investícií v materských školách v sume 300.000 eur. "Zmenu účelu použitia fondu minulých rokov je potrebné realizovať preto, že prostriedky pôvodne schválené na vyvolané investície v materských školách nie je podľa ustanovení zákona o rozpočtových pravidlách územnej samosprávy možné použiť zo zdroja fondu minulých rokov, pretože išlo o výdavky bežného charakteru. Uvedené prostriedky je možné použiť za predpokladu, že zmenu ich účelu schváli mestské zastupiteľstvo," zdôvodňuje správa.

Ako sa v nej tiež uvádza, schválenie zmeny účelu použitia tohto fondu nemá dosah na celkovú sumu príjmov a výdavkov rozpočtu. Pôvodne schválené prostriedky boli zapojené do rozpočtu mesta na tento rok. Zmenou ich použitia dôjde iba k presunom v rámci výdavkovej časti. Je to plne v súlade s Programom hospodárskeho a sociálneho rozvoja mesta Banská Bystrica na roky 2015 - 2023.