Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Banskobystrický kraj

Na ZŠ s MŠ A. Vagača v Detve štartujú veľkú rekonštrukciu

Základná škola A. Vagača v Detve (v pozadí), ktorá sa začína v týchto dňoch rekonštruovať, nesie meno po zakladateľovi výroby bryndze na Podpoľaní. Žiaci tejto školy pripravujú každý rok aj podujatie na jeho počesť - Deň bryndze. Foto: TASR - Jozef Poliak

Obnova Základnej školy s materskou školou A. Vagača je ďalším projektom zameraným na rekonštrukciu školského zariadenia vo vlastníctve mesta.

Detva 2. septembra (TASR) - Zatepľovanie obvodových stien a rekonštrukcia strechy, ale aj osadenie dvoch pohyblivých plošín pre hendikepované osoby či nových hygienických obkladov a podláh v kuchyni a jedálni - to všetko čaká v najbližších týždňoch a mesiacoch Základnú školu s materskou školou A. Vagača v Detve.

Stavebné práce bude realizovať DAG SLOVAKIA z Prešova na základe zmluvy uzatvorenej s mestom Detva. Výsledkom schváleného projektu bude zníženie energetickej náročnosti budovy a zvýšenie architektonickej hodnoty objektu. Školu tiež čiastočne vybavia novými informačno-komunikačnými technológiami pre deti, pre zdokonaľovanie procesov vyučovania a premenu tradičnej školy na modernú a dovybavia novým zariadením kuchyne.

Ako pre TASR uviedla Anna Golianová, vedúca oddelenia rozvoja mesta Detva, na schválenie tohto projektu s názvom Zníženie energetickej náročnosti a stavebné úpravy II. ZŠ Detva mesto čakalo od októbra 2014. Vtedy podalo žiadosť o nenávratný finančný príspevok v rámci vyhlásenej výzvy z Regionálneho operačného programu. Projekt je realizovaný vďaka spolufinancovaniu zo zdrojov Európskej únie a to Európskym fondom regionálneho rozvoja.

Obnova Základnej školy s materskou školou A. Vagača je ďalším projektom zameraným na rekonštrukciu školského zariadenia vo vlastníctve mesta. Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR vydalo mestu rozhodnutie o schválení žiadosti o nenávratný finančný príspevok v decembri 2014. Zmluva na poskytnutie nenávratného finančného príspevku bola medzi ministerstvom a mestom Detva uzatvorená na viac ako 570.000 eur.

Základná škola s materskou školou A. Vagača teda začne školský rok rekonštrukciou školy. Nie je to síce najvhodnejší termín, ale nezávisel od mesta, ozrejmil riaditeľ Vladimír Marko. "Prevádzka školy bude, samozrejme, zabezpečená, ale s určitými minimálnymi obmedzeniami hlavne z dôvodu bezpečnosti detí a zamestnancov školy, o ktorých budeme priebežne a včas informovať hlavne rodičov žiakov našej školy," ubezpečil Marko.

Detva má štyri základné školy. Vlani ich spolu navštevovalo 1257 žiakov.