Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Banskobystrický kraj

Nad Laskomerskou dolinou budú trate pre bikerov

Na snímke jazda bicyklom dolu svahom. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Projekt, ktorý je určený pre široké spektrum vyznávačov horských bicyklov, získal vďaka participatívnemu rozpočtu podporu vyše 3500 eur.


Banská Bystrica 7. októbra (TASR) - Banskobystričania v júni tohto roka svojimi hlasmi rozhodli o projektoch, ktoré získali podporu z participatívneho rozpočtu mesta v celkovom objeme 19.370 eur.

Projekt Laskomerské singletraily, ktorý je určený pre široké spektrum vyznávačov horských bicyklov a má priniesť nové možnosti jazdenia a vyžitia na horskom bicykli, získal podporu vyše 3500 eur. V rámci projektu sa vytvoria špeciálne chodníky pre jazdu na horskom bicykli v Laskomerskej doline.

"V septembri sa členovia koordinačnej rady po dohode s predkladateľom projektu vybrali na prehliadku postupu prác na tvorbe singletrailov. V lese nad Laskomerskou dolinou brigádnici a dobrovoľníci tvoria trasy pre bikerov. Snažia sa vytvoriť vhodnú trať jednak zabezpečením kvality pôdy na trati, ale i spevňovaním okrajov trate tam, kde je to potrebné a tiež formovaním nerovností povrchu, aby boli traily pre bikerov zaujímavou trasou,"
uviedla Daniela Haragová, členka koordinačnej rady participatívneho rozpočtu pre Banskú Bystricu.

Ďalší projekt Sásovská mozaika bol podporený sumou 4660 eur. Počas letných mesiacov sa uskutočnili dva workshopy v komunitnom centre občianskeho združenia Nádej deťom.

Ako vysvetlila Dorota Martincová, predkladateľka projektu Sásovská mozaika: "Počas prvého stretnutia sme sa zoznamovali, učili účastníkov rozprávať príbehy s využitím rôznorodých symbolov a spoločne tvorili a kreslili víziu, ako by mozaika mohla vyzerať. Deti si vybrali motív kolesa, do ktorého sa postupne budú zapracúvať jednotlivé obrázky, ktoré si predkreslili a ktoré doplnia ďalší zúčastnení, keď sa bude pracovať priamo na stene. V rámci druhého workshopu sme prezentovali mozaiky, ktoré komunity vytvorili v iných mestách a krajinách, učili sa skladať obrázky z papierových výstrižkov a vyskúšali si tak, ako sa bude pracovať s mozaikovými kachličkami". Pripravili tiež stenu, na ktorej vznikne mozaika, natreli ju špeciálnym náterom a začiatkom októbra začali s tvorbou mozaiky.

Hlavným cieľom ďalšieho projektu, ktorý získal podporu 3500 eur, je zlepšiť prezentáciu folklórneho súboru formou reprezentačnej brožúry a pokrytie nákladov na jeho prevádzku.

"Snahou nášho detského folklórneho súboru je dôstojná reprezentácia banskobystrického regiónu, ktorý je špecifický svojou ľudovou hudbou, tancom a pestro vyšívanými krojmi, ale ponúknuť tiež deťom priestor na efektívne využitie voľného času. Našou snahou je zachovávať a zbierať zdedené vzácnosti našich predkov a s hrdosťou ich prezentovať verejnosti," zdôraznila Zuzana Krnáčová, realizátorka projektu.

Ďalšími podporenými projektmi sú Oddychová zóna pre deti a dospelých v mestskom parku s výtvarnými prvkami, ktorá získala 1900 eur, dopravné ihrisko s rozpočtom 5000 eur či EKO Fončorda – Externá Komunitná Obývačka so sumou 4999 eur.