Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Banskobystrický kraj

Návštevníci Horehronského múzea si vyskúšajú maľbu horúcim voskom

Ilustračné foto Foto: TASR

S touto výtvarnou technikou, doplnenou o moderné technológie a nástroje, pracuje výtvarná umelkyňa Lenka Slniečko Simanová.

Brezno 18. septembra (TASR) – Maľbu horúcim voskom – enkaustiku, známu už v antike, si budú môcť vyskúšať v rámci tvorivej dielne všetci návštevníci Horehronského múzea v Brezne 21. septembra v čase od 13.00 do 16.00 h.

Ako TASR dnes informovala Ivana Mojžišová, kurátorka múzea, s touto výtvarnou technikou, doplnenou o moderné technológie a nástroje, pracuje výtvarná umelkyňa Lenka Slniečko Simanová, ktorá v súčasnosti predstavuje svoju tvorbu v Horehronskom múzeu v Brezne. Počas tvorivej dielne v rámci výstavy Krása a sila farieb si s ňou návštevníci budú môcť maľbu horúcim voskom sami vyskúšať.

"Maľovať sa bude na plátno, horúci vosk je však možné aplikovať na rôzne povrchy ako textil alebo papier. Vosk sa nanáša pomocou špeciálnej enkaustickej žehličky alebo pera. Do vznikajúceho obrazu je možné zakomponovať rôzne predmety, fotografie alebo ho domaľovať pomocou inej techniky," dodala Mojžišová.