Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Banskobystrický kraj

V Nemocnici Zvolen budú niektoré rodičky o dva dni kratšie. Prečo?

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Voľakedy rodičky ostávali bežne po fyziologickom pôrode v nemocnici minimálne týždeň. Odvtedy sa bežná doba hospitalizácie po rovnakom úkone znížila na štyri dni.

Zvolen 31. marca (TASR) - Novopečené mamičky, ktoré rodili v Nemocnici Zvolen a pri ktorých nebudú mať lekári dôvod na dlhšiu hospitalizáciu, si budú môcť svoje deti odniesť domov už 48 hodín po pôrode.

Voľakedy rodičky ostávali bežne po fyziologickom pôrode v nemocnici minimálne týždeň. Odvtedy sa bežná doba hospitalizácie po rovnakom úkone znížila na štyri dni. Nemocnica Zvolen však chce nájsť v dĺžke hospitalizácie rodičiek rozumný kompromis.

"Štvordňová hospitalizácia po pôrode je zažitý zvyk, ktorý bolo ťažké prekonať. Pôrod je v podstate fyziologická záležitosť, na druhej strane bola v 19. storočí najčastejšou príčinou úmrtí žien a detí. Preto je pri pôrode potrebné byť v nemocnici, avšak po pôrode sú rodička aj novorodenec vystavení vyššiemu riziku nákazy v nemocnici, kde sa zdržujú chorí ľudia, ako v domácnosti. Ak teda pôrod prebehne v poriadku, zdravotne je matka aj dieťa 48 hodín po pôrode bez komplikácií, nie je dôvod držať ich v nemocnici nasilu," uviedol k novinke riaditeľ zvolenskej nemocnice Jozef Botka.

Hlavným dôvodom pre štvordňovú hospitalizáciu bol predovšetkým skríning dieťaťa, ktorý sa robí štvrtý deň po narodení. „Mamičkám umožníme odísť do domáceho prostredia s tým, že v tento deň prinesú dieťa na potrebné vyšetrenie. Myslím, že každý, kto ležal v nemocnici, privíta skrátenie hospitalizácie, aj keď len o jeden deň. Snažíme sa pacientkam vytvoriť čo najpríjemnejšie prostredie, ale doma je predsa len doma," dodáva riaditeľ.

Pôrodnica Nemocnice Zvolen, dosiahla za minulý rok rekord v počte pôrodov. Presne 1203 novorodencom, medzi ktorými bolo celkom 622 chlapcov a 581 dievčat, z toho tri dvojičky, pomohli na svet zdravotníci vo Zvolene. Podľa štatistiky sa tu narodilo o 251 bábätiek viac ako v roku 2015.