Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Banskobystrický kraj

Nová Baňa zaviedla platené parkovanie a predáva tri nehnuteľnosti

Ilustračné foto. Foto: TASR – Milan Kapusta

Nové pravidlá parkovania sa nezaobišli bez priestupkov.

Nová Baňa 25. januára (TASR) - Zavedenie plateného parkovania v centre Novej Bane sa v minulom roku nezaobišlo bez priestupkov zo strany vodičov. Novobanská Mestská polícia (MsP) riešila v minulom roku 101 priestupkov na úseku plateného parkovania a 133 priestupkov týkajúcich sa státia na chodníku v zóne s plateným parkovaním.

Ako konštatuje náčelník MsP Jaroslav Svetík v správe o činnosti MsP v roku 2016, ktorú dnes na rokovaní mestského zastupiteľstva zobrali na vedomie novobanskí mestskí poslanci, zavedením plateného parkovania v máji minulého roka sa výrazne zmenili podmienky v parkovaní.

"Značná časť vozidiel bola z námestia vytlačená na záchytné parkoviská a chodníky prestali byť spontánne využívané na parkovanie. Samotné platené parkovanie sa javí ako bezproblémové, aj keď s občasnými nedostatkami ako výpadok mobilných dát alebo porucha automatu," podotkol v správe.

Ako ďalej uviedol, najväčším nedostatkom je nevedomosť viacerých vodičov, že plateným parkovaním bolo ukončené, inak povolené, státie na chodníku. Najviac sa to prejavuje na Bernolákovej ulici oproti gymnáziu a na Ulici A. Kmeťa.

Zisk z nehnuteľností chcú použiť na údržbu svojich budov



Mesto Nová Baňa aktuálne predáva tri nehnuteľnosti, ktoré nevyužíva a sú nadbytočné. Ide o sociálno-prevádzkovú budovu pri Tajchu, administratívno-prevádzkovú budovu na Cintorínskej ulici a objekt Klubu dôchodcov na ulici Andreja Kmeťa.

"K predaju sme pristúpili na základe Koncepcie nakladania s nehnuteľným majetkom mesta, ktorá bola schválená minulý rok mestským zastupiteľstvom," priblížil primátor Ján Havran s tým, že ide o prvé tri budovy zo zoznamu budov, ktoré sú určené na predaj.

Poslanci už v minulosti určili, že budovy budú predávané prostredníctvom verejných obchodných súťaží. "To znamená transparentne, a zároveň sme si zvolili formu elektronickej aukcie. Boli by sme radi, keby sa zapojilo čo najviac uchádzačov, aby tá cena bola čo najlepšia," podotkol Havran. Finančné prostriedky, získané predajom týchto budov, chce mesto použiť na údržbu existujúceho nehnuteľného majetku mesta.

Podľa Havrana pristúpi mesto počas tohto roka aj k predaju ďalších budov. Jednou z nich by mala byť chata Vojšín, ktorá podľa neho dlhé roky svoje využitie.