Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Banskobystrický kraj

Nový investor chce v Tisovci zachovať výrobu i zamestnanosť

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Erika Ďurčová

Podľa slov primátora Tisovca Petra Mináča pôsobilo vo firme CSM v roku 2008 okolo 550 zamestnancov a pre mesto je určitým útlmom rozvoja, keď zamestnanci aj so svojimi rodinami odchádzajú.

Tisovec 28. septembra (TASR) – Výroba rýpadiel - Univerzálny dokončovací stroj (UDS) i pracovné miesta pre vyše sto ľudí v bývalom podniku Cestné a stavebné mechanizmy (CSM), a. s., Tisovec v okrese Rimavská Sobota, ktorý sa dostal do insolvencie, by mali zostať zachované. Stane sa tak vďaka vstupu nového investora, ktorý vytvoril nástupnícku spoločnosť CSM Industry, s.r.o.

„Dnes ukončujeme veľmi ťažké a zložité obdobie, ktoré trvalo niekoľko mesiacov a privádzalo nielen zamestnancov, ale aj predstaviteľov mesta a kraja do neistoty. Ukončujeme ho tým, že bývalá spoločnosť zavŕšila v konkurze aj existenciu pracovných pomerov svojich zamestnancov, ktoré sa končia zajtrajším dňom. Bez akéhokoľvek prerušenia nabieha od pondelka výroba v novej spoločnosti, bez toho, aby sa čo i len jeden zamestnanec ocitol na úrade práce,“ uviedol generálny riaditeľ CSM Industry Pavol Šimkovič. Do nového zamestnania tak podľa jeho slov prejde viac ako sto pracovníkov.

Výrobný program fabriky zostáva takisto nezmenený. „Výroba UDS pokračuje a bude pokračovať zvýšeným tempom. Do konca roka chceme dokončiť 30 takýchto strojov a naša ambícia je v budúcom roku vyrobiť ich a predať minimálne 60,“ dodal s tým, že majú informácie o záujme o UDS zo Slovenska i z viacerých iných štátov.

Podľa ministra práce, sociálnych vecí a rodiny Jána Richtera (Smer-SD), ktorý dnes výrobný závod CSM navštívil, je dôležité nielen vytvárať podmienky pre lepšiu mobilitu v rámci dochádzania za prácou, ale urobiť i všetko pre to, aby sa práca dala nájsť aj priamo v tomto okrese. „Som veľmi rád, že sa tu našla firma, ktorá má záujem prevziať zamestnancov a pokračovať v pôvodnej výrobe. Toto je veľmi dôležité, preto sme v maximálnej miere vyšli v ústrety aj z hľadiska možností, ktoré ponúkajú nástroje aktívnej politiky trhu práce v rámci takzvanej de minimis,“ konštatoval.

Podľa slov primátora Tisovca Petra Mináča pôsobilo vo firme CSM v roku 2008 okolo 550 zamestnancov a pre mesto je určitým útlmom rozvoja, keď zamestnanci aj so svojimi rodinami odchádzajú." Pre nás je preto veľmi dôležité, že strojárska výroba je tu a je šanca znova ju oživiť,“ zdôraznil.

Cestné a stavebné mechanizmy sa v závode v Tisovci vyrábajú už 50 rokov, od roku 1967. Predchádzajúca spoločnosť CSM, a. s., sa podľa predstaviteľov nástupníckej firmy dostala do insolvencie okrem iného z dôvodu ruského embarga, keďže veľká časť jej produkcie smerovala do Ruskej federácie.