Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Banskobystrický kraj

O bezpečnosť na cintoríne v Žiari nad Hronom sa budú starať dve kamery

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Milan Kapusta

Ľudia sa sťažovali na to, že z hrobov miznú sviečky či kvetinová výzdoba.

Žiar nad Hronom 18. septembra (TASR) - O bezpečnosť na mestskom cintoríne v Žiari nad Hronom sa budú najnovšie starať dve bezpečnostné kamery. Samospráva si od tohto kroku sľubuje zníženie počtu drobných krádeží, na ktoré sa obyvatelia sťažovali. Osadenie kamier vyšlo mesto na 20.000 eur.

Ako priblížil náčelník Mestskej polície Róbert Šiška, najčastejším problémom v súvislosti s mestským cintorínom sú práve drobné krádeže. Ľudia sa sťažovali na to, že z hrobov miznú sviečky či kvetinová výzdoba.

"Keď sme pátrali po tom, kde tieto veci končia, tak sme zistili, že páchateľmi sú väčšinou obyvatelia nelegálnej osady, ktorá bezprostredne susedí s cintorínom," podotkol. Tá totiž nie je elektrifikovaná, a tak ich používajú na svietenie. Takisto miestni obyvatelia chodili na cintorín kvôli vodnému zdroju.

Mesto hľadalo najvhodnejší spôsob, ako podobným prípadom zamedziť. Najprv zvažovalo výstavbu plota, nakoniec sa však rozhodlo pre rozšírenie kamerového systému. "Sľubujeme si od toho, že sa nám zníži počet prípadov, ktoré nám občania nahlasovali. Chceli sme to vyriešiť takým spôsobom, ktorý bude efektívny a dokážeme páchateľov pristihnúť priamo pri čine," dodal Šiška.