Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Banskobystrický kraj

O nájomné byty v Jelšave je záujem, mesto chce ďalej stavať

Ilustračné foto Foto: TASR/Lukáš Grinaj

V Jelšave sa byty stavajú a odovzdávajú novým nájomníkom už niekoľko rokov.

Jelšava 24. augusta (TASR) – O 18 bytov, ktoré vznikli obnovou bývalej vojenskej ubytovne na Armádnej ulici v Jelšave, bol medzi ľuďmi veľký záujem a okrem jedného sú už všetky obsadené novými nájomníkmi. Podľa slov primátora mesta Milana Kolesára stála rekonštrukcia a prestavba tejto budovy vyše 700.000 eur a vznikli v nej jednoizbové a dvojizbové byty.

„Zostáva nám len veriť, že nájomníkov sme do nich vybrali dobre a že budú pravidelne platiť nájom, aby sme my dokázali splácať poskytnutý úver,“ konštatoval primátor. Podstatné však podľa neho je, že budovu znova obývajú ľudia, a tak začala znovu žiť.

Ako ďalej spomenul, po odovzdaní bytov sa objavili isté drobné problémy. „Išlo však len o menšie nedostatky, ktoré sa zvyčajne objavia pri prvom užívaní bytov. Musím však povedať, že dodávateľ sa k veci postavil veľmi dobre a chyby rýchlo odstránil,“ povedal Kolesár.

Samospráva má záujem pokračovať v prestavbe nevyužitých priestorov na nájomné byty aj v budúcom roku. „Radi by sme na tieto účely zrekonštruovali historickú budovu starej školy. V roku 1904 tam bol totiž zriadený prvý ústav pre hluchonemé deti na našom území,“ vysvetlil primátor. Budova však bola v poslednom období opustená, nevyužitá a stala sa terčom vandalov, ktorí ju ničili.

V budúcom roku by v nej mohlo vzniknúť spolu 16 bytových jednotiek. „Odborníci a projektanti, ktorí tie priestory videli, tvrdili, že to budú pekné a z dispozičného hľadiska veľmi zaujímavé byty. Budovu sme už odpredali dodávateľovi, podali sme žiadosť o finančný príspevok na ministerstvo dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja a čakáme na výsledok, či bude tento projekt podporený,“ uviedol primátor.

V Jelšave sa byty stavajú a odovzdávajú novým nájomníkom už niekoľko rokov. „Trochu si to vynútila aj situácia, keď nám po odchode armády z mesta zostali voľné nevyužité priestory. Problémom však je, že v rámci tohto grantového a úverového systému môžeme na byty prerábať len priestory nebytového charakteru. Tu v meste však po vojakoch zostali aj hotové bytovky a tie zatiaľ v rámci tohto programu opraviť nemôžeme,“ dodal na záver Kolesár.