Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Banskobystrický kraj

Lutilu čaká referendum, ľudia budú rozhodovať o územnom pláne

Ilustračné foto Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Ľudové hlasovanie schválilo obecné zastupiteľstvo na základe petície nespokojných občanov.

Lutila 23. novembra (TASR) - V Lutile pri Žiari nad Hronom sa bude v sobotu 28. novembra konať miestne referendum. Ľudové hlasovanie, v ktorom budú obyvatelia rozhodovať o vypracovaní nového územného plánu (ÚP) obce, schválilo obecné zastupiteľstvo na základe petície nespokojných občanov.

Viac ako 400 ľudí podpísaných na petičných hárkoch nesúhlasí s navrhovaným ÚP, ktorý samospráva v poslednom období vypracovala. Namietajú, že počas jeho príprav, spracovania a pripomienkovania neboli dostatočne informovaní zo strany obecného úradu. Návrh ÚP nebol podľa nich verejnosti zhotoviteľom odprezentovaný s následnou možnosťou podať pripomienky. Využitie územia v novom územnom pláne je navyše podľa nich diskriminačné a zvýhodňujúce určitú časť vlastníkov.

Petícia za vypracovanie nového ÚP nie je jedinou, ktorú v obci tento rok spisovali. Ich iniciátori namietali pozemkové úpravy, poľovníci zase vybudovanie golfového ihriska či rozšírenie športového letiska. V ďalšej z nich zase boli proti rozširovaniu ťažby bentonitu v ich lokalite.

Územný plán, ktorí nespokojní obyvatelia namietajú, stál obec 17.900 eur, pričom 8000 eur získala ako dotáciu. Ak ho podľa starostu Jána Pružinu (NEKA) nakoniec neschvália, obec bude musieť túto dotáciu vrátiť. "Minulý rok sa začal vypracovávať, tento rok bol ukončený a v máji sme ho predložili na rokovanie obecného zastupiteľstva, kde ho opoziční poslanci a tiež niekoľkí občania začali namietať," dodal starosta s tým, že nový ÚP rešpektuje aj v súčasnosti platný územný plán obce. Aj keď bude podľa jeho vlastných slov výsledky referenda v každom prípade rešpektovať, s návrhom vytvoriť ďalší územný plán nie je stotožený. "Ak máme znovu dať približne 18.000 eur za územný plán, tak to si viem predstaviť tie peniaze aj inde vynaložiť, napríklad na miestne komunikácie," dodal Pružina.

O netransparentnosti a nekomunikatívnosti zo strany obce v procese tvorby ÚP hovorí aj poslanec obecného zastupiteľstva Peter Imriš (Smer-SD, SNS). Podľa jeho názoru majú občania právo dožadovať sa zmeny územného plánu. Škody, ktoré môžu vzniknúť prijatím sporného ÚP, totiž môžu byť podľa jeho slov ďaleko väčšie ako investície potrebné na vypracovanie ďalšieho ÚP. "Vypracovaním nového ÚP nemôžeme nič stratiť, ale len získať. Zároveň môžeme eliminovať nedostatky súčasného návrhu ÚP, na ktoré upozorňujú občania," dodal v tejto súvislosti.