Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Banskobystrický kraj

Oberačka po sebechlebsky je najväčšie podujatie svojho druhu v Honte

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Michal Svítok

Najväčšie podujatie svojho druhu v regióne Hont sa v pamiatkovej rezervácii ľudovej architektúry Stará Hora nad obcou Sebechleby v okrese Krupina uskutoční v sobotu 7. októbra.

Sebechleby 29. septembra (TASR) - Približne 40 otvorených súkromných vínnych pivníc, ale tiež pestrý program, v ktorom sa predstavia viaceré známe i menej známe folklórne súbory a tiež Cigánski diabli a skupiny Vidiek, David Koller & Band a Horkýže slíže, lákajú na jubilejný 10. ročník Oberačky po sebechlebsky. Najväčšie podujatie svojho druhu v regióne Hont sa v pamiatkovej rezervácii ľudovej architektúry Stará Hora nad obcou Sebechleby v okrese Krupina uskutoční v sobotu 7. októbra.

Ako pre TASR uviedol starosta Sebechlieb Martin Schvarc, návštevníci budú mať možnosť ochutnať tamojší burčiak a vína, tradičnú ľudovú gastronómiu či zakúpiť si výrobky remeselného jarmoku. Snahou organizátorov je najmä priblížiť a ukázať zvyky a tradície regiónu.

"Na Starej Hore pribudli v posledných rokoch nové sociálne zariadenia, vynovila sa kaplnka sv. Urbana a tento rok pribudla aj úplne nová turistická informačná kancelária," priblížil dianie vo viniciach starosta. "Do budúceho ročníka chceme celkom vynoviť aj príjazdovú cestu," dodal.

To všetko spolu s dobrým vínom, príťažlivým programom láka na oberačku z roka na rok viac návštevníkov. Kým na prvý ročník v roku 2008 ich tam zavítalo asi 500, vlani to bolo už takmer 20.000.

Stará Hora je známa svojím zachovaným ľudovým architektonickým prostredím, aktívnym kultúrnym životom a pestrou históriou hlavne vinohradníctva. História Starej Hory ako miesta, kde sa pestoval vinič, je stará viac ako 500 rokov. Doložené správy dokonca hovoria o spore o víno, ktorý súdy riešili už v 13. storočí. Zaujímavosťou je tzv. trojpivnica, ktorú za Rakúsko-Uhorska vlastnila Ostrihomská kapitula.