Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Banskobystrický kraj

VIDEO: Obyvateľom Mýtnej sťažuje život zvýšená intenzita premávky

Na snímke z 29. novembra 2016 hlavný južný cestný ťah v obci Mýtna na západe okresu Lučenec s tabuľou nformujúcou o petícii za odblokovanie dlhovej brzdy za účelom výstavby rýchlostných ciest na Slovensku, 3. január 2017. Foto: TASR - Branislav Caban

Okrem osobných áut sa zvýšil aj počet kamiónov, ktoré cez obec jazdia.

Mýtna 3. januára (TASR) – Zvýšená intenzita premávky, ku ktorej došlo hlavne v posledných dvoch mesiacoch, výrazne znepríjemňuje život obyvateľom obce Mýtna v západnej časti okresu Lučenec. Pre TASR to uviedol jej starosta Pavel Greksa, podľa ktorého tento dopravný problém zrejme súvisí s uzatváraním cesty popod hrad Strečno.



"Ak sme doposiaľ mohli hovoriť o 16.000 prejdených áut, tak teraz je to podľa našich radarov už okolo 20.000 vozidiel," priblížil starosta dediny, cez ktorú vedie hlavný južný cestný ťah. Doprava je podľa neho najhustejšia predovšetkým v piatok a cez víkendy. „Zvyšuje sa tak napríklad hlučnosť a prašnosť. Denno-denne k nám na obecný úrad chodia občania, sťažujú sa a žiadajú, aby sme s tým niečo robili,“ dodal.

Okrem osobných áut sa podľa jeho slov zvýšil aj počet kamiónov, ktoré cez obec jazdia. „Aj to je zrejme dané uzavretím cesty pod Strečnom. Niektorí obyvatelia hovoria, že niekedy nie sú schopní prejsť cez cestu v našej obci počas dlhých minút,“ podotkol Greksa s tým, že na rozdiel od miest na hlavnej ceste v Mýtnej vodiči nerešpektujú priechody pre chodcov a ľudia sa preto obávajú o vlastnú bezpečnosť.

Pozitívne však podľa neho hodnotili nedávne stretnutie s predstaviteľmi štátu priamo v Mýtnej, ktorého témou bola budúca výstavba R2, hoci výsledky ich neuspokojili. „Boli radi, že za nimi prišiel zástupca ministerstva dopravy či Národnej diaľničnej spoločnosti. Dozvedeli sa ale, že úsek R2 Kriváň-Lovinobaňa sa začne stavať najskôr v roku 2019. Aj to len v prípade, ak budú financie,“ uviedol Greksa s tým, že obyvatelia rátali so začiatkom výstavby už v budúcom roku.