Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Banskobystrický kraj

Ochranári budú splavovať rieku Hron, chcú poukázať na jej devastáciu

Ilustrační snímka Foto: TASR/Jozef Ďurník

Kampaň Za živé rieky – Dolu Hronom vznikla na základe spoločného želania ľudí žijúcich pri Hrone, aby sa rieka, ako ju dnes ešte je možnosť poznať, nestala onedlho minulosťou.

Zvolen 22. augusta (TASR) - S cieľom upozorniť na potrebu zachovania živých riek na Slovensku spojili sily turisti, vodáci, rybári, ochranári aj miestne samosprávy. Budú putovať od prameňa Hrona pod Kráľovou hoľou po ústie Hrona do Dunaja pri Štúrove. Akcia sa začína v nedeľu 23. augusta o 11.00 h, pričom prvých zhruba 70 km bude symbolicky putovať skupina bicyklistov.

Ako pre TASR uviedla Martina Paulíková zo Združenia Slatinka, od kempu v Nemeckej už nastúpia vodáci na člnoch. Denne prejdú približne 25 až 30 km, do ústia Hrona do Dunaja sa po 300 km doplavia v utorok 1. septembra na obed.

"Súčasťou bude aj skupinka mladých ľudí, ktorá bude mapovať biotopy a znečistenie rieky. Ďalšia skupina pôjde autom a bude sa zastavovať v dedinách a mestách popri Hrone," uviedla. Títo ľudia budú mať vo vybraných sídlach podľa záujmu samospráv a miestnych iniciatív informačné stolíky, pri ktorých dostane verejnosť vysvetlenie o dôvodoch a cieľoch kampane.

Kampaň „Za živé rieky – Dolu Hronom“ vznikla na základe spoločného želania ľudí žijúcich pri Hrone, aby sa rieka, ako ju dnes ešte je možnosť poznať, nestala onedlho minulosťou. "Znečisťovanie, odbery aj vypúšťanie vody, prehradzovanie toku kvôli výstavbe malých vodných elektrární, splachovanie pôdy z polí či likvidácia brehových porastov. To všetko sú akútne hrozby, ktorých dôsledky vidíme v povodí už dnes. Výsledkom je zhoršovanie stavu vôd a zhoršovanie kvality života obyvateľov," konštatovala Paulíková.

Organizátormi akcie sú združenia Slatinka a Rieka, podporu poskytujú prevádzkovatelia požičovní lodí a vodáckych táborísk, rybári, turisti, miestni ľudia. Možnosť prevádzať putujúcich či už v člne alebo pri informačnom stolíku má aj široká verejnosť. Stačí sa prihlásiť zaslaním emailu.

„Chceme upozorniť na to, že rieka Hron živí miestnych obyvateľov, podnikateľov, poľnohospodárov, je na ňu naviazaný turistický ruch, rybárstvo. Preto je potrebné pri rozhodovaní o využití rieky hovoriť o verejnom záujme a potrebách miestnych komunít. Nie je možné kdesi stovky kilometrov ďaleko rozhodnúť o miestnych ľuďoch, a potom už len následne z diaľky sledovať konflikty medzi súkromnými investormi malých vodných elektrární a miestnymi komunitami,“ uviedla na záver Paulíková.

Organizátori v rámci kampane sprístupnia aj nový web www.zaziverieky.sk a vo Zvolene v stredu 26. augusta podvečer urobia čítanie z knihy Údolie ľalií odohrávajúcej sa v ťažko skúšanej, ale stále živej dedinke Slatinka.

Akcia sa uskutoční v rámci projektu Šanca pre rieku Hron, ktorý bol podporený z programu Šanca pre váš región Nadácie ORANGE. Je tiež súčasťou projektu Verejný záujem – záujem verejnosti, ktorý je podporený z Fondu pre mimovládne organizácie financovaného z Finančného mechanizmu EHP 2009-2014. Správcom Fondu je Nadácia otvorenej spoločnosti - Open Society Foundation. Mapovanie rieky Hron je realizované vďaka podpore z Nadácie Allianz z programu Mladí vedci.