Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Banskobystrický kraj

VIDEO: Pozrite sa, ako to vyzeralo na Očovskej folklórnej hrude

Na snímke členovia folklórneho súboru Devín z Bratislavy počas vystúpenia na 13. ročníku folklórneho festivalu Očovská folklórna hruda 2016 v Očovej 13. augusta 2016 Foto: TASR/Branislav Račko

Hudba bude hrať až do rána.


Očová 13. augusta (TASR) - Program s názvom Detí ako maku roztlieskal dnes popoludní návštevníkov XIII. ročníka festivalu Očovská folklórna hruda. Detské folklórne súbory zo Slovenskej Ľupče, Michaloviec a Očovej pripomenuli mamám, otcom i starým rodičom ich mladosť, ale aj hry a nástroje, ktoré ich sprevádzali životom.

"Podvečer máme pripravený už program pre dospelých s názvom Z Ďaleka sa schádzajú, tancujú, hrajú, spievajú. Predstavia sa v ňom folklórne súbory Devín z Bratislavy, Kopaničiar z Myjavy a Hriňovčan z Hriňovej," povedal TASR starosta obce Ján Senko.

Večer je venovaný jubilantovi, dlhoročnému primášovi Ľudovej hudby Lazovianka a rodákovi z Očovej Jozefovi Berkymu. Na samotný záver dňa o 20.30 hod. sa uskutoční program dvoch priekopníkov folklóru na Slovensku - Folklórnej skupiny (FS) Heľpan a FS Očovan. Domáca skupina si onedlho pripomenie 80. výročie začiatku svojej organizovanej činnosti. FS Heľpan dokonca začal s prácou na poli ľudovej hudby a spevu ešte o desať rokov skôr. Až do rána bude potom pod šírym nebom hrať tým 'najotrlejším' ľudová hudba Mateja Kováča z Hrochote.

Starosta upozornil aj na programy, ktoré budú v záverečný deň festivalu, v nedeľu 14. augusta. Po dnešnej škole hry na fujaru sa nadšenci hrania môžu v Remeselnom dvore priučiť hre na gajdy. Samotný záver bude popoludní na pódiu futbalového štadióna patriť folklórnemu súboru Carpona z Krupiny a galaprogramu s názvom Otcovizeň nášho ľudu, kde odznie výber toho najlepšieho, čo bolo možné tento rok na festivale zhliadnuť.