Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Banskobystrický kraj

Opera v B. Bystrici chystá veľkonočný koncert, zaznie Messa di Gloria

Na snímke budova Štátnej opery v Banskej Bystrici. Foto: TASR - Ján Krošlák

V banskobystrickej Štátnej opere sa predstavia sólisti Dušan Šimo, Zoltán Vongrey a Ivan Zvarík, spoluúčinkuje spevácky zbor a orchester Štátnej opery pod dirigentskou taktovkou Jána Procházku.

Banská Bystrica 19. marca (TASR) - Je už dlhoročnou tradíciou, že v období pred Veľkou nocou uvádza Štátna opera v Banskej Bystrici vokálno-inštrumentálny koncert venovaný tomuto náboženskému sviatku. Tentoraz bude veľkonočný koncert 23. marca a zaznie ojedinelý opus operného skladateľa Giacoma Pucciniho Messa di Gloria. TASR o tom v utorok informovala vedúca propagácie opery Katarína Vollmannová s tým, že túto produkciu bude možné vidieť aj 2. apríla v Ružomberku.

"Pucciniho tvorba sa teší trvalému záujmu publika, jeho opery patria medzi najčastejšie hrávané diela na celom svete. Všetkým operným priaznivcom sú známe diela Manon Lescaut, Tosca, Madama Butterfly či Turandot. Neobyčajne obľúbené sú najmä pre svoju melodickosť a pôsobivosť. Pucciniho sakrálne dielo Messa alebo Messa a quattro Voci sa dnes spravidla uvádza pod názvom Messa di Gloria. Ide o jedno zo známych neoperných diel skladateľa vytvorených pre sólo tenor, barytón, bas, zbor a orchester. Skomponoval ho vo svojich 22 rokoch," priblížila Vollmannová.

Ako dodala, táto dnes už omša predznamenala dráhu Pucciniho ako operného skladateľa. Prvé uvedenie malo dielo v roku 1880. Jedna z jeho častí, Credo, už bola napísaná a uvedená skôr, v roku 1878 s tým, že bola koncipovaná ako samostatná kompozícia. Napokon ju Puccini včlenil medzi ostatné, dokomponované neskôr - Kyrie, Gloria, Sanctus e Benedictus, Agnus Dei. Hoci bola Pucciniho Messa v čase svojho prvého uvedenia prijatá publikom dobre, jej kompletný rukopis nikdy nezverejnil. Až do roku 1952 sa toto dielo v kompletnej podobe nehrávalo. Dnes je bežnou súčasťou produkcie klasickej hudby na celom svete.

V banskobystrickej Štátnej opere sa predstavia sólisti Dušan Šimo, Zoltán Vongrey a Ivan Zvarík, spoluúčinkuje spevácky zbor a orchester Štátnej opery pod dirigentskou taktovkou Jána Procházku.