Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Banskobystrický kraj

Na opravu synagógy v Lučenci pôjde 2,5 milióna eur z eurofondov

Ilustračné foto Foto: TASR

Mesto musí zriadenie spoločnosti stihnúť do konca mesiaca, aby malo splnené všetky podmienky ešte pred odovzdaním žiadosti o finančnú podporu.

Lučenec 19. marca (TASR) - Rozpočtovú organizáciu Lučenské kultúrne a umelecké stredisko (LUKUS) zriaďuje samospráva mesta, aby sa mohla uchádzať o peniaze na opravu chátrajúcej synagógy. Ako pre TASR povedala primátorka mesta Alexandra Pivková, v prípade úspešnosti projektu sa nová spoločnosť bude starať o správu majetku a zabezpečovať akcie.

Na vzniknutie LUKUS už dali súhlas aj poslanci mestského zastupiteľstva. Mesto musí zriadenie spoločnosti stihnúť do konca mesiaca, aby malo splnené všetky podmienky ešte pred odovzdaním žiadosti o finančnú podporu. "Synagóga je jednou z dominánt v našom meste a na jej opravu nemáme z vlastných zdrojov dostatok prostriedkov. Chceme, aby tam vzniklo multikulturálne stredisko a práve táto spoločnosť sa bude starať o jeho chod. Mestskí poslanci tiež súhlasili, že riaditeľom LUKUS sa stane Tomáš Belko, ktorý v súčasnosti pôsobí ako konateľ mestskej tržnice," povedala Pivková.

V uznesení mestského zastupiteľstva je tiež spomenuté, že samospráva zruší rozpočtovú organizáciu v prípade, ak by projekt na opravu synagógy neprešiel. "Termín na odovzdanie projektu je začiatok apríla, schvaľovací proces trvá približne tri mesiace, to znamená, že možno na jeseň sa dozvieme, či dostaneme finančnú podporu. Aj keby šlo všetko podľa našich predstáv, nedokážem odhadnúť, kedy by bola synagóga opravená. Uchádzame sa o sumu 2.490.000 eur. Už z tohto čísla je jasné, že tie opravy budú naozaj rozsiahle a to si bude vyžadovať aj svoj čas," dodala primátorka Lučenca.