Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Banskobystrický kraj

Pacientov v okresoch Brezno, Lučenec a Poltár stále trápi chrípka

Ilustračné foto Foto: TASR/Jozef Ďurník

Počet chorých na ARO je najvyšší v okrese Lučenec, Rimavská Sobota, Brezno a Revúca.


Banská Bystrica 16. apríla (TASR) – Pomerne výrazný minulotýždňový vzostup respiračných, ale najmä chrípkových ochorení v Banskobystrickom kraji sa udržal tento týždeň zhruba na rovnakej úrovni. Hoci je o čosi menej chorých na akútne respiračné ochorenia (ARO), počet chorých na chrípku a jej podobné ochorenia (CHPO) mierne vzrástol. V medziročnom porovnaní sú však štatistiky horšie. Výskyt ARO je vyšší o štvrtinu a CHPO až o 100 percent. TASR o tom informovala hovorkyňa Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici Mária Tolnayová.

Ako uviedla, epidemiológovia evidujú chorobnosť vyše 1570 prípadov na 100.000 obyvateľov v starostlivosti lekárov hlásiacich v tomto týždni. Z toho CHPO predstavujú chorobnosť 148 prípadov na 100.000 osôb. Podľa vedúcej odboru epidemiológie banskobystrického RÚVZ Márie Avdičovej, naďalej zachovávajú prísnu epidemiologickú bdelosť.

Počet chorých na ARO je najvyšší v okrese Lučenec, Rimavská Sobota, Brezno a Revúca. Pomerne veľa chorých je tiež v okresoch Žarnovica, Veľký Krtíš či Banská Bystrica. Chrípka najviac trápi pacientov v okresoch Brezno, Lučenec, Poltár a Žarnovica.

"Najnižšia chorobnosť je v tomto týždni medzi seniormi," dodala Tolnayová.