Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Banskobystrický kraj

Partie betlehemcov začínajú dvojdňovú kolednícku púť

Ilustračné foto Foto: TASR/Dušan Hein

Jasličková pobožnosť na dnešný sviatok Božieho narodenia sa v Detvianskej Hute v okrese Detva nenesie len v obrade tradičnej liturgie.

Detvianska Huta 25. decembra (TASR) - Jasličková pobožnosť na dnešný sviatok Božieho narodenia sa v Detvianskej Hute v okrese Detva nenesie len v obrade tradičnej liturgie. Tamojší kostol sa stáva aj miestom, kde začínajú svoju dvojdňovú púť po asi troch stovkách domov v rozľahlom chotári, Kubo a betlehemci.

"Pochôdzky po domoch budú v réžii štyroch betlehemských skupín. Len jedna by to nedokázala zvládnuť,"
povedala TASR starostka D. Huta Jana Hrončeková. "Svojich koledníkov má skoro každá miestna časť," dodala.

Pochôdzky betlehemcov v krajine pod Poľanou patria k vianočnému koloritu už dlhé desaťročia a prenášajú sa z generácie na generáciu. Chlapci v tínedžerskom veku preberajú štafetu od svojich starších kamarátov, ktorí už majú iné záľuby.

Tí najstarší, s hlavou už v chomúte vravia, že pochôdzkovali ich otcovia a dedovia a krajinou s cepáľmi v ruke chodili už aj ich pradedovia v medzivojnovom čase. Ovčia vlna, v ktorej je oblečený sprievodca betlehemcov a postrach detí - Kubo, má u niektorých aj viac ako polstoročia.

Miestne deti sa však už zašpineného Kuba veľmi neboja. Vidia ho totiž každý rok. To skôr deti z mesta, ktoré sú na D. Hute na návšteve u starých rodičov, majú z neho strach a schovávajú sa, kde sa dá.

Každú z betlehemských skupín čakajú dnes a zajtra nielen naučené kolednícke rýmovačky, ale aj poriadny kus cesty. Domy v častiach Štoliansko, Vrchdobroč, Komárno, Žabica a Bratkovica sú od seba vzdialené aj niekoľko kilometrov.

Odmenou za koledy býva pohárik domácej pálenky, koláče a klobása, ale aj peniaze, ktoré vraj dnes hýbu aj tým dedinským svetom. Najdôležitejšia pre všetkých je ale pri zastaveniach v každom dome dobrá zábava a svojský dedinský humor.