Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Banskobystrický kraj

Pastiersku sezónu už štvrtýkrát ukončí Slovenské mitrovanie

Na snímke pastier oviec. Foto: TASR/Ján Siman

Ukončenie pastierskej sezóny, nazývané mitrovanie, sa viaže k 26. októbru na sviatok svätého Demetera alebo Mitra.


Veľké Teriakovce 19. októbra (TASR) – Pastiersku sezónu už po štvrtýkrát symbolicky ukončia vo Veľkých Teriakovciach (okr. Rimavská Sobota) podujatím Slovenské mitrovanie, ktoré sa bude konať v sobotu 24. októbra od 11.00 h na miestnom salaši. TASR o podujatí informovala Miroslava Vargová, manažérka Miestnej akčnej skupiny Malohont, ktorá podujatie organizuje spolu s Gemersko-malohontským osvetovým strediskom a Salašom pod Maginhradom vo Veľkých Teriakovciach.

Ukončenie pastierskej sezóny, nazývané mitrovanie, sa viaže k 26. októbru na sviatok svätého Demetera alebo Mitra. „Ide o starý zvyk, na ktorý pred pár rokmi nadviazali v obci podujatím Slovenské mitrovanie. Počas neho čakajú na verejnosť ukážky prác na salaši, tance i hudba pastierskej valaskej kultúry, baranie špeciality, výstava a ďalšie sprievodné aktivity,“ priblížila obsah manažérka.

Novinkou tohto ročníka je večerný sprievod bačov a valachov s fakľami, ktorého súčasťou bude vyúčtovanie s majiteľom oviec a zábava pri ľudovej hudbe. „Podobne to prebiehalo aj kedysi počas tradičného mitrovania, nazývaného aj valaské hody, keď sa bačovia a valasi vracali zo salašov do dedín vo sviatočných šatách a v kostole obetovali syry a oštiepky. Potom nasledovalo vyúčtovanie a spoločná hostina, ktorej neodmysliteľnou súčasťou bola hudba, tanec a spev,“ vysvetlila Vargová a dodala, že bohatý folklórny program nebude chýbať ani na tohtoročnom mitrovaní.

Na podujatí sa zúčastnia tiež remeselníci s výrobkami viažucimi sa k pastierstvu, ktorých rady sa tento rok rozšíria aj o ďalších miestnych výrobcov z regiónu a okolia ponúkajúcich med, medovinu a trdelníky.

„Okrem toho sú pre návštevníkov pripravené i ďalšie sprievodné aktivity, napríklad výstava oviec či drevených atrakcií pre deti v areáli salaša. V teriakovskom mlyne bude na spestrenie programu prebiehať výstava pod názvom Ovčiari - valasi, remeslo a kultúra,“ načrtla manažérka. Na nej sa prostredníctvom informačných panelov a rôznych zbierkových predmetov návštevníci oboznámia s históriou valaského chovu oviec na Slovensku a ovčiarstvo sa im predstaví ako špeciálna forma zamestnania, ktorá obohatila ľudovú kultúru na Slovensku.