Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Banskobystrický kraj

Prognózy na najbližšie dni alergikov nepotešia, neuľaví sa im

Ilustračné foto. Foto: TASR - Alexandra Moštková

Peľová sezóna brezy sa prejaví naplno už na celom území Slovenska.


Banská Bystrica 17. apríla (TASR) – Ak vlani v tomto období na celom území Slovenska peľová sezóna výrazného alergénu - brezy a ďalších jarných drevín ešte len začínala, teraz je už v plnom prúde, a to aj v chladnejších oblastiach. Ľudí alergických na peľ rozličných drevín a rastlín prognózy na najbližšie dni nepotešia.

Ako TASR informovala hovorkyňa Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici Mária Tolnayová, okrem silne alergizujúceho peľu brezy dominoval v týchto dňoch v ovzduší peľ hrabu a jaseňa, ako i drevín z čeľadí cyprusovitých a tisovitých, a tiež peľ topoľov a vŕb. Peľová sezóna jelše a liesky sa na Slovensku už skončila.

"Vo veľmi vysokých koncentráciách sa počas slnečných dní vyskytoval v týchto dňoch peľ brezy, pričom najvyššie koncentrácie dosahoval v Bratislave, kde namerali až 1914 peľových zŕn v kubickom metri vzduchu, v Banskej Bystrici to bolo 681 peľových zŕn, v Nitre 935 a v Žiline 966 peľových zŕn. Denné koncentrácie peľu v ovzduší boli lokálne ovplyvňované zrážkovou činnosťou. Počas slnečných dní vystúpili naozaj do vysokých hladín," zhodnotila Janka Lafférsová z oddelenia biológie životného prostredia banskobystrického RÚVZ, ktorý je koordinátorom peľovej informačnej služby v SR.

Podľa Lafférsovej tohtoročná peľová sezóna je opäť atypická. Napriek dlhšej zime začali prvé jarné dreviny kvitnúť skôr, do toho prišiel riadny termín kvitnutia ďalších drevín a rastlín. Ani predpoveď kvitnutia lipnicovitých tráv, ktoré predstavujú dlhodobý a nepríjemný problém pre alergikov, nie je dobrá. Ich kvitnutie vo väčšom, a teda aj peľ, sa prejavia v ovzduší už v tretej dekáde apríla.

Ako tiež dodala, peľová sezóna brezy sa prejaví naplno už na celom území Slovenska.