Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Banskobystrický kraj

Plaváreň vo Zvolene začnú stavať v roku 2017

Ilustračné foto Foto: TASR/Štefan Puškáš

O zámeroch na postavenie novej alebo na celkovú obnovu starej plavárne sa v meste hovorí už niekoľko rokov.

Zvolen 25. augusta (TASR) - S výstavbou plavárne vo Zvolene sa začne niekedy v roku 2017. Tak to dnes, po dvoch rokovaniach k tejto téme s mestskými poslancami, vidí zvolenská primátorka Lenka Balkovičová. O zámeroch na postavenie novej alebo na celkovú obnovu starej plavárne na Hviezdoslavovej ulici sa v meste hovorí už niekoľko rokov.

"Na základe stretnutí s poslancami pripravuje mesto súhrn technických podmienok, ktoré by mali ísť koncom septembra do komisií a následne aj do mestského zastupiteľstva," povedala TASR Balkovičová. Vedenie mesta chce, aby poslanci v septembri schválili aj súhrn údajov, na základe ktorých úrad vypíše verejné obstarávanie.

Podľa primátorky prvé pracovné stretnutie s poslancami bolo v júni. "Zamerali sme sa na to, čo všetko si vyžaduje postavenie novej plavárne," priblížila proces Balkovičová. Na stretnutí bol aj zástupca plaveckej federácie, ktorý zároveň pracuje na magistráte mesta Košice a je tiež odborníkom na využitie a výstavbu plaveckých bazénov. "Hovoril o tom, čo by vyhovovalo takému mestu, ako je Zvolen," uviedla ďalej. Poslanci sa tak oboznámili s výhodami 25- aj 50-metrových bazénov.

Odborník na verejné obstarávanie hovoril na stretnutí o tom, akými cestami sa môže mesto uberať. "Či pôjdeme priamo zadaním cez architektonickú súťaž a následne potom budeme vyberať dodávateľa, alebo cestou tzv. súťažného dialógu ako jednej z foriem verejného obstarávania, ktorý sa používa pri takom obstarávaní, kedy zákazník presne nevie, čo chce," priblížila primátorka problematiku ďalej. "My si len zadáme vstupné údaje, ale naďalej kreujeme proces," doplnila.

Tretím na stretnutí bol zástupca firmy, ktorá vyrába bazény. Hovoril o výhodách napríklad nerezových bazénov, priblížil ich ceny.

"Dali sme poslancom aj možnosť pozrieť sa na výstavbu bazéna v Petržalke, kde stavajú 25-metrový bazén, ktorý je pred dokončením, pričom stál 4,9 milióna eur bez DPH."

Vedenie mesta sa potom v júli stretlo s poslancami druhý raz. "Chceli sme už od nich, aby sa vyjadrili, aké podmienky by mala mať súťaž." Či teda preferujú 25-metrový bazén alebo 50-metrový a v prípade 25-metrového s koľkými dráhami. Poslanci mali predostrieť aj to, či sa má osloviť tiež podnikateľská verejnosť, ktorá by chcela postaviť plaváreň formou PPP projektu, alebo či do procesu môže vstúpiť aj podnikateľ ako spoluinvestor.

Primátorka vie, že zástupcovia plaveckej verejnosti v meste preferujú 50-metrový bazén, ale tie sú zatiaľ na Slovensku len v krajských mestách a ani v jednom z nich sa ročná dotácia mesta nepohybuje pod 350.000 eur. Dokonca Banská Bystrica ho dotuje vyše 500.000 eurami. "Ak by sme išli do tohto bazéna, museli by sme ho ročne dotovať 400.000 eurami, čo je v našich podmienkach strašne veľa," konštatovala Balkovičová. Podľa nej samospráva to nie je schopná dlhodobo utiahnuť. "Ale zatiaľ je aj väčšina poslancov za 25-metrový, viacdráhový bazén. Aj podľa odborníkov by bol napríklad 25-metrový, desaťdráhový, vhodný aj na väčšie plavecké súťaže," dodala.