Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Banskobystrický kraj

Plážové kúpalisko v B. Bystrici hygienici povolili

Aqualand - Plážové kúpalisko v Banskej Bystrici. Foto: TASR - Dušan Hein

V prírodných kúpaliskách majú na kvalitu vody vplyv aj ďalšie faktory. Je to najmä samočistiaca schopnosť vody, jej objem, prípadné mikróby vnesené do vody človekom a ich koncentrácia.

Banská Bystrica 6. júna (TASR) - Hygienici z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici vydali v uplynulých dňoch povolenie pre prevádzku tamojšieho Plážového kúpaliska. V okresoch Banská Bystrica a Brezno, ktoré spadajú do územnej pôsobnosti banskobystrického RÚVZ, bolo v uplynulej letnej turistickej sezóne evidovaných v siedmich sezónnych rekreačných zariadeniach celkom 12 bazénov. Ostatní prevádzkovatelia umelých kúpalísk zatiaľ ale nepožiadali RÚVZ o uvedenie priestorov kúpalísk do prevádzky.

Ako TASR informovala hovorkyňa RÚVZ v Banskej Bystrici Mária Tolnayová, RÚVZ počas kúpacej sezóny vykonáva na kúpaliskách štátny zdravotný dozor (ŠZD) zameraný na kontrolu dodržiavania hygienických požiadaviek a dodržiavania schváleného prevádzkového poriadku. Súčasťou výkonu tohto dozoru môže byť aj odber vzoriek vody, ich vyšetrovanie a hodnotenie. Cieľom vykonávania ŠZD na kúpaliskách je znižovanie zdravotných rizík, ktoré môžu byť spojené s nedodržiavaním hygienických požiadaviek na prevádzkovanie kúpalísk a porušovaním schválených prevádzkových poriadkov a môžu spôsobiť poškodenie zdravia návštevníkov.

Voda na kúpanie môže byť faktorom prenosu infekčných ochorení. Môže ísť o ochorenia vírusového, bakteriálneho, hubového alebo parazitárneho pôvodu. Prejavujú sa najmä ako zápalové ochorenia kože, kožných adnexov, očí, očných spojoviek, nosohltanu, zvukovodu, močových a pohlavných orgánov. Na prenose hubových ochorení sa podieľajú aj znečistené povrchy v okolí bazénov a v sprchách.

Kvetoslava Koppová, ktorá je vedúcou odboru hygieny RÚVZ v Banskej Bystrici pripomína, že v prírodných kúpaliskách majú na kvalitu vody vplyv aj ďalšie faktory. Je to najmä samočistiaca schopnosť vody, jej objem, prípadné mikróby vnesené do vody človekom a ich koncentrácia.