Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Banskobystrický kraj

Starý objekt bývalej školy v Pliešovci zmenili na remeselný dom

V Pliešovciach v okrese Zvolen premenili objekt bývalej školy, ktorého pôvod siaha do druhej polovice 19. storočia, na remeselný dom. Budovu v centre obce, v ktorej fungovala naposledy v 90. rokoch uplynulého storočia ešte školská jedáleň, zrekonštruovali v jarných mesiacoch výlučne z vlastných zdrojov. Na snímke xteriér remeselného domu. Foto: TASR/Jozef Poliak

V objekte je prístupná pôvodná pliešovská izba s predmetmi, ktoré ju niekedy dotvárali. V druhej časti je remeselná miestnosť i malá sála, ktoré bude ale ešte treba doplniť nástrojmi a zariadením.

Pliešovce 21. júla (TASR) - V Pliešovciach v okrese Zvolen premenili objekt bývalej školy, ktorého pôvod siaha do druhej polovice 19. storočia, na remeselný dom. Budovu v centre obce, v ktorej fungovala naposledy v 90. rokoch uplynulého storočia ešte školská jedáleň, zrekonštruovali v jarných mesiacoch výlučne z vlastných zdrojov.

"Pokúšali sme sa síce ešte počas prvého plánovacieho obdobia o grant a podporu z eurofondov, neuspeli sme ale," povedal TASR starosta Pliešoviec Štefan Sýkora.

Rozhodli sa teda, že budovu obnovia z vlastných zdrojov. "Oprava nás zatiaľ stála asi 60.000 eur. Práce sa robili svojpomocne, časť nám zrealizovali miestne firmy. Na celkové dokončenie potrebujeme ešte ale vynaložiť zhruba 50.000 eur," konštatoval starosta. Pôvodný projekt, ktorý podávali na eurofondy hovoril pri tom o nákladoch až 227.000 eur.

V Pliešovciach v okrese Zvolen premenili objekt bývalej školy, ktorého pôvod siaha do druhej polovice 19. storočia, na remeselný dom. Budovu v centre obce, v ktorej fungovala naposledy v 90. rokoch uplynulého storočia ešte školská jedáleň, zrekonštruovali v jarných mesiacoch výlučne z vlastných zdrojov. Na snímke interiér remeselného domu.
Foto: TASR/Jozef Poliak


V objekte je dnes prístupná pôvodná pliešovská izba s predmetmi, ktoré ju niekedy dotvárali. V druhej časti vznikla remeselná miestnosť a tiež malá spoločenská sála, ktoré bude ale ešte treba doplniť nástrojmi a zariadením. Dokončiť treba tiež exteriér, kde by sa v budúcnosti mali konať tradičné dedinské podujatia. "Vo dvore by sme chceli tiež zriadiť obecnú pálenicu, ktorá v obci kedysi bola a zariadenie ktorej stále opatrujeme," doplnil starosta.

Remeselný dom v Pliešovciach predstavili obyvateľom iba nedávno, pri oslavách 760. výročia prvej písomnej zmienky o obci. Dokončiť a celý sprístupniť občanom a návštevníkom obce, by ho chceli postupne, podľa toho, ako bude naplneniu tohto cieľa "naklonená" obecná kasa.