Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Banskobystrický kraj

Po sviatkoch bude Banská Bystrica krajšia a čistejšia

Na snímke pohľad z Hodinovej veže na Námestie SNP v Banskej Bystrici. Foto: TASR - Branislav Račko

Obyvatelia sa opäť môžu zapojiť do upratovania priestorov v okolí svojich domovov.

Banská Bystrica 28. marca (TASR) - Po veľkonočných sviatkoch bude Banská Bystrica viditeľne čistejšia a krajšia. Obyvatelia sa totiž opäť môžu zapojiť do upratovania priestorov v okolí svojich domovov a vyhrabávať trávniky od rastlinného a komunálneho odpadu. Mestská iniciatíva Za krajšie mesto oslavuje už 20. výročie svojho vzniku.

"Každoročný záujem o akciu je veľký a prináša viditeľne čistejšie mesto. V minulom roku bolo počas štyroch etáp vyvezených viac ako 350 veľkoobjemových kontajnerov, odstránilo sa takmer 60 ton biologicky rozložiteľného odpadu a takmer 280 ton ostatného komunálneho odpadu," zhodnotila hovorkyňa banskobystrického primátora Zdenka Sekerešová.

Už tradične sa zapojí aj vedenie mesta, ktorého zámerom je skrášliť lokalitu Pod Rybou.

"Verím, že sa aj tento rok v jednotlivých mestských častiach zapojí čo najviac ľudí, žiakov i študentov základných a stredných škôl, mimovládnych neziskových organizácií a občianskych iniciatív. K čisteniu Mestského parku, Jelšového hájika, parku pod Pamätníkom SNP a pod Urpínom budú prizvané environmentálne dobrovoľnícke organizácie. Dočistenie verejných priestranstiev zabezpečí správca verejnej zelene a aktivační pracovníci," doplnil Michal Štúber z oddelenia odpadového hospodárstva a údržby verejných priestranstiev magistrátu.

Prvá etapa sa začína 1. apríla, na tento deň je naplánované čistenie centra mesta a častí Uhlisko, Majer, Graniar. Druhá sa začne 8. apríla na sídlisku Radvaň a upratovať sa bude aj v Iliaši, Kremničke, Rakytovciach, Šalkovej, Senici a na Pršianskej terase. Sídliská Fončorda a Podlavice, ako aj Skubín, prídu na rad 15. apríla. Posledná etapa akcie Za krajšie mesto sa uskutoční 22. apríla v Sásovej, Rudlovej, Jakube a Uľanke.

Každá etapa je niekoľkodňová a vždy v tých dňoch budú na určených miestach pristavené veľkoobjemové kontajnery. Je zakázané rezať a rúbať kríky i stromy. Za ich nepovolený výrub alebo poškodzovanie môže byť uložená pokuta.