Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Banskobystrický kraj

Počet chorých na chrípku v Banskobystrickom kraji stúpa

Ilustračné foto Foto: TASR/Henrich Mišovič

Podľa hovorkyne Regionálneho úradu verejného zdravotníctva Márie Tolnayovej sa výskyt chrípky zvýšil takmer o 45 percent, vyskytli sa aj ďalšie prípady žltačky a mumpsu.

Banská Bystrica 6. decembra (TASR) - Epidemiológovia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici zaznamenali v 49. kalendárnom týždni opätovný vzostup akútnych respiračných ochorení (ARO), ako aj chrípky a jej podobných ochorení. Podľa hovorkyne RÚVZ Márie Tolnayovej výskyt chrípky sa zvýšil takmer o 45 percent.

Lekári v banskobystrickom kraji zatiaľ nezaevidovali žiadny prípad závažného akútneho respiračného ochorenia (SARI). Vedúca odboru epidemiológie banskobystrického RÚVZ Mária Avdičová zdôraznila, že epidemiológovia očakávajú naďalej vzostupný trend výskytu ARO aj CHPO a preto nepoľavujú v epidemiologickej bdelosti.

"Najvyšší počet chorých na ARO je v okrese Lučenec - 847 prípadov, Rimavská Sobota - 843 a Veľký Krtíš - 657 prípadov. Chrípka a jej podobné ochorenia najviac postihli obyvateľov okresov, Veľký Krtíš, Lučenec a Revúca. Ochorenia najviac postihujú vekovú skupinu ekonomicky činného obyvateľstva, nasledujú deti základných škôl a najmenšie deti do 5 rokov. Najnižší výskyt týchto ochorení je medzi seniormi," informovala Avdičová.

V súvislosti s vývojom chorobnosti, ale aj počasia epidemiológovia upozorňujú, že je stále vhodný čas navštíviť svojho lekára prvého kontaktu a dať sa zaočkovať. Odporúčajú to hlavne rizikovým skupinám obyvateľstva, do ktorých patria pacienti so srdcovo-cievnymi ochoreniami, diabetici, onkologickí pacienti a ľudia s chronickými pľúcnymi chorobami, či tehotné ženy.

Vyskytli sa aj ďalšie dva prípady žltačky a päť prípadov mumpsu

Epidemiológovia v Banskobystrickom kraji zaznamenali tento týždeň nové prípady žltačky typu A, ktoré potvrdili aj laboratórne testy. Ako TASR informovala hovorkyňa Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici Mária Tolnayová, vyskytlo sa aj päť ochorení na parotitídu známu ako mumps.

Dva nové prípady žltačky hlásili epidemiológovia z okresu Lučenec. Ochorenie prepuklo medzi obyvateľmi zo sociálneho prostredia s nižším hygienickým štandardom. Spolu sú potvrdené už tri prípady z obce Ábelová. "Ide o dve sestry vo veku 8 a 10 rokov. Hospitalizované boli na infekčnom oddelení v nemocnici v Lučenci. Momentálne sa vykonávajú protiepidemické opatrenia a lekársky dozor potrvá až do 20. januára 2015," povedala Tolnayová.

V okrese Brezno nahlásili epidemiológovia ochorenia na parotitídu u piatich detí narodených v rokoch 1999-2006. "Žijú vo vzájomnom úzkom kontakte v rómskej osade obce Šumiac s nízkym hygienickým štandardom. Všetky deti sú proti parotitíde riadne očkované. Ochorenia boli potvrdené v Národnom referenčnom centre pre diagnostiku parotitídy v Bratislave. Predpokladáme, že do osady zavliekli ochorenie deti navštevujúce školu v Kremnici - Gymnázium Gaňa," dodala hovorkyňa RÚVZ.

Zápal príušných žliaz (mumps) je v hovorovej reči známy aj ako príušnice. Je to akútne infekčné ochorenie, charakteristické opuchom príušných žliaz, niekedy aj s účasťou iných orgánov. Najčastejšie sú postihnuté deti medzi piatym a desiatym rokom života. Ochoreniu a komplikáciám možno predchádzať očkovaním. V rámci prevencie je dôležité očkovanie detí v 15. mesiaci a 11. a 12. roku života.