Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Banskobystrický kraj

Poslanci Žiaru nad Hronom schválili zmeny územného plánu mesta

Na snímke je nová cyklokomunikácia v Žiari nad Hronom. Foto: TASR - Jana Vodnáková

Zmeny a doplnky riešia aj doplnenie projektu cyklistickej infraštruktúry a s tým spojenej aktualizácie riešenia cyklistickej dopravy.

Žiar nad Hronom 26. septembra (TASR) - Aktualizáciu záplavových čiar vodných tokov Hron a Lutila, ale aj doplnenie projektu protipovodňovej ochrany Lutilského potoka riešia Zmeny a doplnky č. 6 územného plánu mesta Žiar nad Hronom, ktoré vo štvrtok schválili žiarski poslanci.

Blažena Kollárová, referentka odboru životného prostredia Mestského úradu v Žiari nad Hronom, priblížila, že zmeny a doplnky riešia aj doplnenie projektu cyklistickej infraštruktúry a s tým spojenej aktualizácie riešenia cyklistickej dopravy či doplnenie aktualizovanej koncepcie rozvoja mesta v oblasti tepelnej energetiky, ktorá bola schválená ešte v roku 2017.

"Ďalej sme riešili doplnenie funkčného využitia viacerých menších plôch, ktorú sú situované v katastrálnych územiach Žiar nad Hronom, Šašovské Podhradie a Horné Opatovce," priblížila Kollárová s tým, že neboli riešené rozsiahle zmeny.

Konkretizovala, že v Šašovskom Podhradí v časti Píla sa dopĺňa nové rekreačné územie a mení sa časť plochy výrobného územia na zmiešané územie bývania a občianskej vybavenosti. Pri križovatke rýchlostných ciest sa zase dopĺňa nové zmiešané územie dopravy a občianskej vybavenosti.

V zastavanom území sa plocha športu a rekreácie v blízkosti Lutilského potoka zmenila na plochu pre rodinné domy. Podľa Kollárovej zmeny a doplnky č. 6 riešia aj plochy pre zmiešané územie bývania a občianskej vybavenosti a to na Ulici SNP, na ploche bývalej výmenníkovej stanice na Ulici Svitavská a plochy pre rodinné domy na západnom okraji mesta, pri ceste do Lovče.

V katastrálnom území Horné Opatovce sa podľa nej mení funkčné využitie plôch na plochy zmiešaného územia výroby a občianskej vybavenosti a upravuje sa dopravné riešenie.