Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Banskobystrický kraj

Postihnuté deti si v B. Bystrici užívajú tábory ako zdravé deti

Ilustračné foto. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Vďaka mladým dobrovoľníkom, ktorí sú pre deti aj skvelými kamarátmi, prekonávajú PONSáčikovia všetky prekážky bez problémov a majú možnosť zažiť všetko to, čo aj zdravé deti.

Banská Bystrica 10. augusta (TASR) – Letné tábory PONS (Pomoc osobám neschopným samostatnosti) majú už 13-ročnú tradíciu a zdravotne postihnuté deti si ich užívajú aj v tomto roku. Organizátori pre ne prichystali štvrtý turnus tábora s programom, v ktorom nechýbajú rozprávky, športovanie, výlety a návštevy okolitých krás banskobystrického regiónu. Posledné stretnutie privíta 17 detí so 17 dobrovoľníkmi.

"Každé leto prežíva skupina zdravotne postihnutých detí niekoľko krásnych dní v prírode, vo vode, na koníkoch, v divadle, na železničke, v jaskyni, na motokárach, na lodi... Vďaka mladým dobrovoľníkom, ktorí sú pre deti aj skvelými kamarátmi, prekonávajú PONSáčikovia všetky prekážky bez problémov a majú možnosť zažiť všetko to, čo aj zdravé deti," priblížila Mária Lauková, vedúca štvrtého turnusu.

Od 15. do 20. augusta sa deti a ich asistenti presunú do rozprávky vďaka Divadlu pod balkónom. Interaktívna divadelná inscenácia Šípková Ruženka je určená pre deti a všetkých sedmospáčov, ktorí vďaka humoru a pesničkám výnimočne nezaspia. V programe je aj prehliadka Robotníckeho domu s klaunovskou šou.

O tom, že Banskú Bystricu ako Európske mesto športu 2017 vedia reprezentovať aj "PONSáčikovia", presvedčia každého vo Fuggerovom dvore, kde si zaplávajú, a vo vojenskom športovom centre Dukla uvidia tréning šermu s profesionálnymi trénermi. Čaká ich tiež návšteva koníkov v Ľubietovej a ukážky príslušníkov Zboru vojenskej a justičnej stráže. Na záver posledného turnusu si deti užijú vodný raj vo Vyhniach alebo v Kováčovej a spoznajú jaskyňu Bystrá.

Pons v latinskom jazyku znamená most a banskobystrické občianske združenie PONS sa už niekoľko rokov snaží byť takým mostom medzi zdravými a zdravotne postihnutými deťmi. Vytvára podmienky pre dôstojný život a vzdelávanie detí a mladistvých s viacnásobným postihnutím, ich integráciu do života spoločnosti a sebarealizáciu aj po ukončení vzdelávacieho procesu.